Published On: Pet, stu 19th, 2021

Ljubuški GSS-ovci rade na opremanju svoje stanice, redovito sudjeluju i na akcijama i tečajevima

Podno tribina stadiona Babovac u tijeku su radovi na opremanju i adaptaciji stanice GSS-a Ljubuški koja će biti središnje mjesto odakle će ljubuški GSS-ovci ići u akcije spašavanja, ali i gdje će održavati vježbe i predavanja.

I jučer smo zatekli marljive GSS-ovce kako rade na uređenju prostorija.

Stanica će biti opremljena svim mogućim stvarima koje jedna GSS stanica treba za svoj uspješan rad.

Privodimo kraju uređenje stanice. Mi ove prostore koristimo već skoro godinu dana, sada su neki završni radovi u tijeku i nadamo se da ćemo do kraja godine imati svečano otvorenje stanice“, kaže nam Bruno Grgić, član GSS-a Ljubuški.

Dodaje kako su od grada dobili na korištenje „dva boksa“ podno tribina.

U jednom dijelu smo napravili oružarnicu i prostoriju gdje imamo obuke i predavanja, a u drugom dijelu nam je poligon za vježbanje koji ujedno koristimo i kao parking za vozila“.

Uz radove na stanici, ljubuški GSS-ovci imaju pretrpan raspored, redovito sudjeluju na obukama i tečajevima, te se odazivaju i na akcije potraga diljem BiH.

Nedavno su tri člana ljubuškog GSS-a uspješno završila devetodnevnu obuku speleospašavanja.

radovi-gss2-1024x537-1

Komisija za speleospašavanje pri Savezu GSS-a u BiH je organizirala osnovni tečaj speleospašavanja koji je uspješno završilo 17 polaznika koji su uglavnom iskusni gorski spašavatelji i speleolozi. Vježba se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela spašavanja iz speleo-objekata. Održana je na području Mostara i Ljubuškog, a tečaj su uspješno završila tri člana GSS-a Ljubuški“,kaže nam Nives Batista, članica GSS-a.

GSSuBiH inače organizira sve te razne tečajeve, jer fluktuacija ljudi je neizbježna. Netko dolazi, a stariji odlaze. Stoga redovno imamo obuke, od medicine, do ljetnog i zimskog spašavanja, sada smo imali i tečaj speleospašavanja, pa se može reći da smo stalno u pogonu što se tiče obuka“.

Grgić i Batista ističu kako ljubuška stanica GSS-a ima i dobar broj instruktorskih kandidata koji daju obuke drugim savezima.

„Imamo puno aktivnih članova u svim poljima spašavanja, imamo dosta i mlađih članova koji su sve zainteresiraniji za Gorsku službu spašavanja. Idemo u potrage na području cijele BiH. Imali smo par akcija potrage i spašavanja i na našem području, najčešće na području Međugorja“, ističe Batista.

Grgića smo pitali kako to izgleda kada se kreće u potragu za nestalom osobom.

Kada dobijemo dojavu, prvo izlazimo na teren i procjenjujemo sam nestanak. U svijetu postoji 41 kategorija nestalih osoba, kategorizirane su po svjetskoj statistici. Kada voditelj potrage procjeni da je potraga za GSS, onda ide sazivanje Saveza i pojedinačnih stanica GSS-a. Prvi dio potrage vodi se po intuiciji, pretražuju se neke vruće točke. Točke gdje je čovjek nekad bio i gdje je mogao odlutati, primjerice gdje je nekada vodio stoku na ispašu. Ako ta brza potraga ne da rezultata, onda se prelazi na traganje po modernoj teoriji traganja. GSS u BiH je uveo ovu teoriju traganja u Bosnu i Hercegovinu jer smo uzimali znanje iz hrvatskog GSS-a koji su opet uzimali znanje iz Walesa gdje su začetnici te moderne teorije traganja. Kada se pređe na tu fazu potrage, onda stvari preuzima matematika i statistika“, kaže nam Grgić i dodaje kako se potražne zone pretražuju na osnovu matematičkih proračuna.

Osim sudjelovanja u potragama, ljubuški GSS-ovci se redovno mogu vidjeti i na manifestacijama u gradu gdje paze da sve prođe u najboljem redu, piše Ljportal.com.

Osiguravaju biciklističke utrke i druga sportska natjecanja, a bili su i jedni od suorganizatora Ljubuški outdoor festivala.

Kažu kako su trenutno dobro opremljeni.

Mi trenutno imamo dovoljno opreme, ali je oprema zadnja stvar koja je nama zanimljiva. Glavna stvar je da imamo dobre i kvalitetne ljude koji su spremni raditi. To nam je u fokusu, a oprema s vremenom dođe. Mi smo počeli 2018. i tada nismo imali ništa, a već sada imamo solidnu opremu, mada je uvijek potrebno nabavljati novu. Jedno uže koje kupite i koje košta cca 400-500 KM, ono ima svoj rok trajanja i često se događa da se ta oprema oštećuje u akcijama i onda ju je potrebno mijenjati. Imamo potporu Grada, moram istaknuti da smo mi jedina stanica GSS-a u BiH koja je na gradskom proračunu. Imamo i pomoć od Civilne zaštite na županijskoj razini..“, ističe Grgić./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare