Srijeda, 29 svibnja, 2024

Ljubljana: Na prosvjedu protiv mjera štednje 30.000 ljudi

Must Read

Predstavnici studenata koji su govorili na skupu usprotivili su se »komercijalizaciji i privatizaciji« visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje te zatražili od vlade mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima, a predstavnici umirovljeničkih udruga upozorili su na sve veći pad standarda umirovljenika, što se može dodatno pogoršati najavljenom mirovinskom reformom

LJUBLJANA – Više od 30.000 ljudi iz cijele Slovenije okupilo se u subotu u središtu Ljubljane na prosvjedu protiv mjera štednje, prema ocjenama organizatora – sindikata, studentskih i umirovljeničkih društava.

Predsjednik najveće sindikalne središnjice Dušan Semolič u obraćanju okupljenima na Kongresnom trgu rekao je da sindikati slovenskoj vladi i ukupnoj politici prosvjedima poručuju da provodi neprihvatljivu »neoliberalnu« politiku štednje i rezanja tekovina socijalne države te smanjuje kvalitetu života zaposlenih.

»Našoj vladi i političarima odlučno poručujemo da radnici nisu roba, zahtijevamo da se odupru neoliberalnom konceptu koji hara Europom«, rekao je Semolič, dodajući da krizu nisu izazvali radnici nego nezasitni kapital i bankari.

Predstavnici studenata koji su govorili na skupu usprotivili su se »komercijalizaciji i privatizaciji« visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje te zatražili od vlade mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima, a predstavnici umirovljeničkih udruga upozorili su na sve veći pad standarda umirovljenika, što se može dodatno pogoršati najavljenom mirovinskom reformom.

Zbog smanjivanja plaća u javnom sektoru, rezanja proračunskih sredstava za kulturu i mogućeg otpuštanja zaposlenih u obrazovanju, predsjednik sindikata zaposlenih u kulturi i obrazovanju Branimir Štrukelj nije isključio ni mogućnost štrajka ako vlada nastavi politiku štednje na račun obrazovanja i javnog sektora općenito.

Unatoč primjetnoj prisutnosti policije, koja je štitila i obližnju zgradu parlamenta, tijekom prosvjeda nisu zabilježeni incidenti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -