Published On: Ned, stu 18th, 2012

Ljubljana: Na prosvjedu protiv mjera štednje 30.000 ljudi

Predstavnici studenata koji su govorili na skupu usprotivili su se »komercijalizaciji i privatizaciji« visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje te zatražili od vlade mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima, a predstavnici umirovljeničkih udruga upozorili su na sve veći pad standarda umirovljenika, što se može dodatno pogoršati najavljenom mirovinskom reformom

LJUBLJANA – Više od 30.000 ljudi iz cijele Slovenije okupilo se u subotu u središtu Ljubljane na prosvjedu protiv mjera štednje, prema ocjenama organizatora – sindikata, studentskih i umirovljeničkih društava.

Predsjednik najveće sindikalne središnjice Dušan Semolič u obraćanju okupljenima na Kongresnom trgu rekao je da sindikati slovenskoj vladi i ukupnoj politici prosvjedima poručuju da provodi neprihvatljivu »neoliberalnu« politiku štednje i rezanja tekovina socijalne države te smanjuje kvalitetu života zaposlenih.

»Našoj vladi i političarima odlučno poručujemo da radnici nisu roba, zahtijevamo da se odupru neoliberalnom konceptu koji hara Europom«, rekao je Semolič, dodajući da krizu nisu izazvali radnici nego nezasitni kapital i bankari.

Predstavnici studenata koji su govorili na skupu usprotivili su se »komercijalizaciji i privatizaciji« visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje te zatražili od vlade mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima, a predstavnici umirovljeničkih udruga upozorili su na sve veći pad standarda umirovljenika, što se može dodatno pogoršati najavljenom mirovinskom reformom.

Zbog smanjivanja plaća u javnom sektoru, rezanja proračunskih sredstava za kulturu i mogućeg otpuštanja zaposlenih u obrazovanju, predsjednik sindikata zaposlenih u kulturi i obrazovanju Branimir Štrukelj nije isključio ni mogućnost štrajka ako vlada nastavi politiku štednje na račun obrazovanja i javnog sektora općenito.

Unatoč primjetnoj prisutnosti policije, koja je štitila i obližnju zgradu parlamenta, tijekom prosvjeda nisu zabilježeni incidenti.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare