Ljubiša, Ankica, Kemal i Svetlana u borbi za mjesto guvernera CB BiH

Kemalu Kozariću, guverneru Centralne banke (CB) BiH, početkom kolovoza istječe drugi mandat na čelu ove važne državne institucije i već su počele užurbane konsultacije o izboru novog guvernera, trećeg u povijesti CBBiH, saznaje “Dnevni avaz”.

 

Prema proceduri, Predsjedništvo BiH prvo imenuje Upravno vijeće, a onda se novi guverner bira među članovima ovog vijeća, na osnovu najboljih rezultata.

Kako saznaje sarajevski list, u kombinaciji za članove Vijeća su Ljubiša Vladušić, Ankica Kolobarić, Kemal Kozarić i Svetlana Cenić. Vladušić i Kolobarić su bivši i aktualni viceguverneri Centralne banke i imaju najviše šanse biti izabrani za guvernera.

No, još nije dogovoreno kojem će narodu pripasti to mjesto.

Neslužbeno je potvrđeno da Vladušića podržava predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dok Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, podržava Ankicu Kolobarić.

Iz izvora bliskih CBBiH, također, Avaz saznaje da je Cenić bila u ozbiljnim kombinacijama za ovu poziciju, ali je upitno hoće li je Ivanić predložiti, iako je imala podršku i pojedinih diplomatskih faktora.

Prema pojedinim kombinacijama, ako ova pozicija bude pripala Bošnjacima, Kozarić bi vrlo lako mogao ponovo biti izabran za guvernera, a ako Bošnjaci izgube ovo mjesto, morali bi zauzvrat dobiti direktorsko mjesto u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Dobra prilika

Cenić je jučer potvrdila za “Avaz” da je njeno ime među kandidatima za guvernera CBBiH te da će, kada Predsjedništvo donese odluku o tome, sigurno konkurirati za ovu poziciju.

– Sada treba vidjeti koga će sve predložiti i kome pripada ovo mjesto. Jer, kod nas je poznato da se na ovakva mjesta biraju kandidati po nacionalnosti. Ja sam nestranački kandidat. Ući ću u ovu utakmicu. Neka se vidi tko je stranački kandidat, a tko nije, te ko ima kakve kvalifikacije. Imam dobru šansu, jer u ovoj oblasti znam mnogo toga – kaže Cenić.

Sjednica Predsjedništva BiH

Avaz neslužbeno saznaje da bi Predsjedništvo BiH već na jednoj od narednih sjednica moglo imenovati Upravno vijeće. Prije toga, potrebno je usuglasiti kome pripada ova pozicija, Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima./HMS/

more recommended stories