Ljubić: Za nas je važno da se u sporazumu šestorke nađu i neka druga pitanja vezana za hrvatski blok

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je danas za Agenciju Fena da je ta stranka dobila sporazum koji su postigli predstavnici SDP-a BiH i SNSD-a, dodajući da sutra imaju sjednicu užeg Predsjedništva gdje će taj sporazum detaljno analizirati.

– Općenito gledano, mislim da u tom sporazumu nema za nas suštinski neprihvatljivih stvari, ali postoje neke točke koje traže analizu i jedno, da tako kažem, razjašnjenje od aktera toga sporazuma, kazao je Ljubić.

S druge strane, dodao je, ono što je za ovu stranku puno važnije, postoji dosta točaka koje nisu dio tog sporazuma, a koje su bitne za HDZ1990 i uopće za hrvatski blok u toj parlamentarnoj većini.

– Ona se na multilateralnom sastanku “šestorke” moraju naći i naravno da ćemo mi tražiti da ona uđu u taj multilateralni sporazum koji će, očekujem, potpisati ta parlamentarna većina, kazao je Ljubić.

Za HDZ1990, istaknuo je, izuzetno je važno da se nađe točka koja se tiče načina provedbe presude Europskog suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci”.

– Postoje i određena ekonomska pitanja, financijska, fiskalna koja trebaju biti dobro analizirana i razjašnjena. Tamo se spominje diferencirana stopa PDV-a itd. To su stvari koje se ne mogu ad hoc tako ni prihvatiti ni odbaciti. Traže analizu i u svakom slučaju, mi ćemo s našim ekonomskim, financijskim ekspertima analizirati sve te točke. Zato kažem, neke točke traže analizu, kazao je Ljubić.

Upitan kada bi mogao biti zakazan sastanak stranačkih lidera, odgovorio je da su konsultacije u tijeku.

– Vrlo je teško sad “složiti” jer imamo činjenicu da su dva člana te buduće parlamentarne većine zbog medicinskih razloga odsutni, tako da moramo obaviti konsultacije, kazao je Ljubić.( Fena)