Published On: Pon, pro 21st, 2015

LJUBIĆ ZA FACE TV: Mi već jesmo entitet


Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić gostujući na Face televiziji govorio je o zalaganjima HNs-a za preuređenje BiH u kojoj će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom, te uvođenjem takozvane neteritorijalne autonomije.
Primjetno je da inače “profesionalni” Senad Hadžigejzović, koji inače  pušta i milki goste poput Komšića i Bajrovića da govore do mile volje Ljubiću gotovo nije dao da dođe do riječi.
 
Na upit o hrvatskom entitetu, Ljubić je odgovorio: Mi već jesmo entitet
Ljubić je, među ostalim, kazao i kako bi volio da na bošnjačkoj i srpskoj strani postoji pandan HNS BiH, kako bi znali “tko su nam partneri za razgovor”.
Komentirajući Izetbegovićev prijedlog ujedinjavanja županija prema kojem bi trebalo početi s ujedinjavanjem Srednjebosanske i Hercegovačko-neretvane županije, Ljubić je kazao kako bi to značilo još jedna županiju s hrvatskom većinom manje.
-U Srednjebosanskoj županiji Bošnjaka je 59 posto, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 62 posto Hrvata, kazao je Ljubić.
On je rekao da vjeruje da su Izetbegović i Čović razgovarali o ujedinjavanju županija, ali da se sigurno ništa nisu dogovorili, jer o tim pitanjima odlučuje Hrvatski Nardni sabor BiH, čiji je Čović predsjednik.
Govoreći o izjavi kardinala Puljića, koju bošnjački mediji ekstenzivno izvlače iz konteksta, a u kojoj je Puljić navodno kazao kako bi Treći entitet ozakonio etničko čišćenje Ljubić je kazao kako nije samo Puljić Crkva, nego smo svi mi katolici u BIH Crkva. Ako je ta izjava tako dana onda je treba promatrati kroz prizmu izjave institucionalnih predstavnika Crkve. Crkva je globalna institucija i ja mogu poštovati njen stav, naročito teološka učenja, ali političko Ja Hrvata u BIH, ne mora se preklapati sa globalnim interesima Crkve.
Inače u FBIH etničko čišćenje nastavljeno je poslije rata. U RS-u je završeno nasiljem tijeko rata. Povratak u FBIH događa se tek u općinama koje su kraj rata dočekale u sastavu HercegBosne. Iseljavanje Hrvata događa se najviše u Puljićevoj biskupiji. Stoga je pitanje bi li Treći entitet zaustavio etničko čišćenje ili ozakonio kako kaže Puljić. Navono. Budući da izjavu koju je prenijelo Oslobođenje treba provjeriti.
Naime prema mišljenju mnogih političkih analitičara, stvaranjem federalne jedinice s hrvatskom većinom, i Hrvati koji bi se našli van nje imali bi jaču institucionalnu, financijsku i kulturnu potporu nego što je imaju danas.
Čak i predstavnici HNV-a , udruge koja je bila jako sarajevocentrična i koji su bili kritični prema ideji federalizacije BIH, danas kažu kako u Sarajevu žive jako teško.
Hrvatima se često imputira separatizam iako ga niti jedan hrvatski lider ili pokret ne zaziva. Trenutno su jedini narod koji bi potpisao BiH uređenu kao prije rata , kao državu sastavljenu od općina i državne vlade s paritetom. No ostale dvije političke elite nikada ne bi potpisale gašenje dvaju dominantnih etničkih entiteta. U tom kontekstu dok javno govore da entitetskoj logici uređenja, zamjerati hrvatskim liderima zagovaranje dodatnog federalizma naprosto je glupo. Na trenutke i licemjerno.
Prema izjavama nekih europkih analitičara federalizam BIH vjerojatno je najjeftiniji i jedini mogući oblik jačanja BIH koji je upravo u njenom interesu a ne protiv nje.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare