Published On: Uto, stu 4th, 2014

Ljubić u Strazbourgu: BiH potrebne i “male” i korjenite ustavne promijene

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božo Ljubić susreo se danas u Strazbourgu s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, s kojim je razmijenio mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH nakon provedenih Općih izbora, kao i o predstojećem šestomjesečnom predsjedavanju BiH Vijećem Europe, od svibnja do studenog naredne godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je BiH spremna preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe, glavni tajnik Jagland interesirao se za pitanje ustavnih promjena u BiH, posebno u svjetlu provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“. S tim u vezi, Jaglanda je zanimalo jesu li za BiH u budućnosti dovoljne „male“ ili korijenite promjene Ustava naše zemlje.

U odgovoru glavnom tajniku Vijeća Europe dr. Ljubić je naglasio da je u BiH, kako bi postala funkcionalna i demokratska država, neophodno izvršiti korijenite ustavne promjene koje će biti izraz konsenzusa legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda. Dr. Ljubić je dodao da među političkim liderima u BiH postoji svijest o neophodnosti da se u Ustavu BiH odmah naprave i „male“ promjene, koje se tiču provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“, odnosno obveza BiH prema članstvu u Vijeća Europe i procesu pristupanja Europskoj uniji.

Inače, dr. Ljubić u Strazburu do četvrtka sudjeluje na Svjetskom forumu demokracije, tradicionalnom godišnjem skupu u organizaciji Vijeća Europe posvećenom definiranju novih akcija s ciljem jačanja demokracije širom svijeta.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić razgovarao je danas u Strazbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur o političkoj situaciji u BiH nakon općih izbora te o izgledima za implementaciju izbornih rezultata.

Naglašavajući da su na izborima pobijedile proeuropske stranke koje predstavljaju izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH, Ljubić je kazao da upravo na toj činjenici temelji opravdani optimizam da će brzo doći do uspostavljanja vlasti na svim razinama.

Izrazio je očekivanje da će novouspostavljene vlasti imati kapacitet za donošenje najvažnijih odluka u vezi s ključnim pitanjima koja stoje pred BiH, a koja se tiču članstva u Vijeću Europe i procesa pristupanja Europskoj uniji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Ljubić je informirao Brasseur i o tome da je BiH u potpunosti spremna za šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europe, od svibnja do studenog 2015. godine što je predsjednica PS Vijeća Europe Brasseur pozdravila uz ocjenu da ta dužnost predstavlja dodatni stimulans da BiH brže krene prema Europskoj uniji.

/HMS/