Published On: Sri, ožu. 8th, 2017

Ljubić u Knessetu: Hrvati od Židova mogu puno naučiti

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, i predsjednik GV HNS BiH prof.dr.sc. Božo Ljubić  sudjeluje na konferenciji Dijaspora 2017. koja se održava u organizaciji izraelskog parlamenta Knesseta, Ministarstva vanjskih poslova i Židovske agencije za Izrael (Jewish Agency), agencije zadužene za kontakte s izraelskom dijasporom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je na sesiji u Knessetu bio jedan od uvodničara. Upoznao je sudionike Konferencije iz 30 zemalja o glavnim značajkama hrvatske dijaspore tj. o Hrvatima izvan Republike Hrvatske što je, kako je kazao, širi pojam nego što je dijaspora jer uključuje hrvatske autohtone manjine ali i Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji su ustavan i tvorbeni narod u Bosni i Hercegovini.

Ljubić je sudionike konferencije informirao i o zakonskoj i institucionalnoj infrastrukturi Republike Hrvatske te hrvatskim iskustvima u komunikaciji s hrvatskom dijasporom.

Konferencija se održava u tri institucije: u Knessetu, Ministarstvu vanjskih poslova države Izrael te u Židovskoj agenciji za Izrael (Jewish Agency) uz sudjelovanje visokih izraelskih dužnosnika, predsjednika Knesseta, ministarstava te Židovske agencije.

Na konferenciji se mogu dobiti vrlo dragocjena iskustva koja ima Izrael, a koja se tiču pitanja židovske dijaspore ali i useljenja Židova iz čitavog svijeta u Izrael.  Naime, od države i naroda koji je svoj broj stanovnika u matičnoj državi od utemeljenja godine 1948. pa do danas povećao za deset puta, sa 600 tisuća Židova na početku pa do 6 milijuna danas, i Hrvatska država i njen narod imaju što učiti.
Također, vrlo je dragocjena razmjena iskustava i sa sudionicima drugih zemljama na konferenciji, kazao je dr Ljubić.

Na konferenciji sudjeluju i dvije predstavnice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer