Published On: Čet, pro 4th, 2014

LJUBIĆ: Trebali bi imati što širu parlamentarnu većinu

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u dosadašnjem sazivu je danas u Sarajevu kazao novinarima da bi bilo dobro da “imamo što širu parlamentarnu većinu na razini države, konkretno da imamo dvotrećinsku parlamentarnu većinu koja će biti sposobna usvojiti ustavne promjene koje su nam neophodne”.

S druge strane, kazao je kako smatra da bi parlamentarne većine trebale biti kompatibilne po vertikali od županija, preko entiteta do države, „kompatibilne u najvećoj mogućoj mjeri, s obzirom na to da imamo stranke koje će sigurno biti dio parlamentarne većine na razini države koje nemaju zastupnike u nekim županijama“.

– Smatram da bi bilo najbolje za BiH da se taj proces radi ili simultano ili od dna prema vrhu. To je moje stajalište, stajalište kazao je Ljubić, prenosi Fena.

Dodao je da može samo ponoviti ono što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već jasno izjavio, “stranke Hrvatskog narodnog sabora pod vodstvom HDZ-a BiH, koji ima najviše mandata, bit će dio parlamentarne većine u svim županijama u kojima su ove stranke dobile mandate, na razini entiteta i na razini države, jer je to naša obveza i prema biračima i prema narodu kojega predstavljamo i prema državi BiH”.

Na pitanje ima li HDZ već prijedlog tko će biti član Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, Ljubić je kazao da može govoriti u ime bloka stranaka koje su išle pod političkim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, te kako „ovaj blok stranaka sigurno ima prijedlog svoga kandidata“.

– Međutim, red je da to stranka kojoj pripada osoba, priopći. Nije na meni da ja to danas govorim, kazao je Ljubić.

Na novinarsko pitanje što očekuje od posjete Bosni i Hercegovini visoke predstavnice Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini, Ljubić je kazao da je dobro da Europa nakon izbora nove Europske komisije i povjerenika za vanjske poslove drži BiH u fokusu. /Fena/HMS/