LJUBIĆ: Hrvati nemaju razloga slaviti nijedan datum iz suvremene povijesti BiH

SARAJEVO – Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da, iako 1.ožujka nije prihvaćen kao praznik cijele BiH, legitimno je da ga netko obilježava, posebno u Federaciji BiH, ali da treba što manje pažnje posvećivati ​​stvarima koje izazivaju frustracije.
“Slavi se dosta praznika u BiH koji nisu usvojeni kao zajednički, pa u ovom momentu u tome ne vidim ništa sporno. Ne bih tome pridavao previše značaja što netko slavi određene praznike, a drugi ne. Treba što manje pažnje posvećivati ​​stvarima koje nas dijele i izazivaju frustracije “, rekao je Ljubić, komentarišući činjenicu da u BiH uglavnom samo Bošnjaci slave 1. ožujka kao praznik neovisnosti BiH, dok Srbi i veliki dio Hrvata ne.
Na konstataciju da su 1. ožujka 1992. godine i Hrvati u BiH glasovali na referendumu za neovisnost, a da sada većina pripadnika ovog naroda ne praznuje taj dan, Ljubić je istaknuo da “Hrvati nemaju razloga da slave nijedan datum iz suvremene povijesti BiH”.
“Treba težiti tome da se usvoje službeni praznici koje ćemo svi zajedno slaviti”, poručio je Ljubić.
U BiH je 1. ožujka 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH, na kojem je 62,7 posto bošnjačkih i hrvatskih birača glasalo za neovisnost BiH i izlazak iz SFRJ.
Istog dana, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpska svat Nikola Gardović, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.