Published On: Uto, velj 25th, 2014

Ljubić: Što ste tako alergični na treći entitet?

SARAJEVO – Rasprava u Hrvatskom saboru o mogućem formiranju trećeg entiteta u BiH koje je potencirala tamošnja opozicija Hrvatima u Bosni i Hercegovini je dobro došla. Pa, hrvatski predstavnici ne vide ništa sporno u činjenici da jedna zemlja članica EU raspravlja u unutrašnjem uređenju neke zemlje.

Božo Ljubić (HDZ 1990) u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je to sasvim legitimno pitanje i da ne vidi niti jedan razlog za alergične reakcije posebice ovdje u Sarajevu na ovu raspravu.

– Rasprava u Hrvatskom saboru nije službeno stajališto Hrvtaske, ali je jedno legitimno pitanje, jer ne samo da je Hrvatskoj i članovima Hrvatskog sabora stalo do položaja Hrvata van granica Hrvatske,  to je i njihova obveza po Ustavu. To je i pitanje stabilnosti susjeda s kojima Hrvatska dijeli granicu od 1.000 kilometara. I sami ovi protesti i pokušaj vaninstitucionalnog mijenjanja strukture BiH ne mogu ostaviti indiferentnim i naše susjede – kazao je Ljubić. 

On je dodao da se političari u BiH bave pitanjem „Sejdić-Finci“ gotovo pet godina, a koje je za unutrašnju stabilnost i za održivost BiH skoro marginalnog značaja u odnosu na pitanje odnosa tri konstitutivna naroda.

– Mi danas imamo iskustvo skoro 20 godina nakon Dejtona, Bosne i Hercegovine koja se pokazala ne samo kao neefikasna, pokazala se kao nefunkcionalna i pokazala se kao nemoguća u smislu samoodržive države. Govorim o strukturi nakon Dejtona. Tendencije koje su prisutne ovdje u BiH se kreću od banjalučkog separatizma, do sarajevskog centralizma i unutarizma i zapravo prijedlozi Hrvata koji idu na to da preustroj BiH na simetričnu Federaciju u kojoj će svaki od tri konstitutivna naroda biti prepoznati kao instinski konstitutivan, a to znači da i Hrvati onda trebaju u jednom od entiteta biti većina – dodao je Ljubić.

Poslanik u Parlamentu BiH pojasnio je da je ovo pitanje sasvim legitimno i u ovom momentu je pitanje koje slijedi i preporuke Evropskog parlamenta koje govore o federalizmu kao rješenju BiH.

– Govore o federalizmu koje tretira narode na simetričan način i mislim da je krajnje vrijeme da se mi počnemo baviti suštinskim pitanjima ove države – dodao je Ljubić.

 

(Vijesti.ba)