Published On: Čet, svi 23rd, 2013

LJUBIĆ: Reekerova izjava cinizam je moćnika koji smatraju da samo jaki zaslužuju pravednost

MOSTAR – Slaven Raguž je na sinoćnjoj izbornoj skupštini Gradskog odbora HDZ-a 1990 ponovno izabran za predsjednika organizacije ove stranke u Mostaru. Analizirajući rad GO HDZ-a 1990 Mostar u protekle četiri godine, Raguž je kazao kako funkcioniranje stranaka u post jugoslavenskoj BiH nije ništa drugačije od nekadašnjeg funkcioniranja komunističke partije.
 
-To znači da mora postojati na svim razinama kolektivno mišljenje koje je po definiciji mišljenje onih iz vrha. HDZ1990, kao i svi ostali, nije bio imun na to, dapače, kolektivno mišljenje je i kod nas redovito način funkcioniranja i stranački modus vivendi. To je trajalo sve do 2010. godine, rekao je Raguž obraćajući se članstvu HDZ-a 1990 u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.
Sjednici su nazočili i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić te Martin Raguž, sadašnji Ljubićev zamjenik, ali i kandidat za predsjednika HDZ-a 1990 na predstojećem izbornom saboru stranke.
Ljubić se, pak, obraćajući se nazočnima, osvrnuo na izjavu zamjenika pomoćnika američkoga državnog tajnika Philipa Reekera koji je ustvrdio kako su predsjednici dva HDZ-a odgovorni za neprovođenje presude Sejdić-Finici. Podsjećamo, Reeker je govoreći na Američkom univerzitetu u Sarajevu rekao kako su Ljubić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uzročnici blokade u provođenju spomenute presude jer imaju “nerazuman i nedemokratski stav” te da žele da se ”njihovim strankama mora zajamčiti izbor jednog člana Predsjedništva BiH”.
-To je cinizam moćnika koji smatraju da samo jaki zaslužuju pravednost, a da slabi pravdnost i ne moraju dobiti. To je problematika odnosa morala i poliitke. U politici nema ”kemijski čistoga” morala, ali politika se ne smije voditi na štetu principa. Mi nudimo rješenja za pravednu BiH i jedinu održivu BiH. Ne pristajemo na dikatate moćnika, rekao je Ljubić te podsjetio kako su hrvatski politički dužnosnici u nedavnoj prošlosti pristajali na različite diktate.
Reeker kao motiv
Tako je naveo kako je vodstvo bh. Hrvata 1994. godine prihvatilo diktat kojim je ukinuta Hrvatska zajednica Herceg Bosna, potom je po diktatu potpisan i Daytonski mirovni sporazum koji do danas čini štetu Hrvatima.
-Srbi nisu odustajali od RS-a, a Hrvati jesu od Herceg-Bosne. Uvijek se među Hrvatima nađe netko tko će potpisati bilo kakav diktat moćnika. Suočavali smo se i 2001. godine s nametnutim diktatom, odnosno Petrichevim amandmanima na ustav. Kada smo odbili travanjski paket ustavnih promjena 2006. godine, odbili smo i jedan diktat. Izgleda da nam to do danas nije oprošteno, rekao je Ljubić.
Također, istaknuo je i kako je trenutni proces reformiranja Federacije svojevrstan diktat. Mišljenja je i kako je hrvatski narod u BiH frustriran i moralno devastiran zbog činjenice da je uvijek netko nešto potpisivao u ime naroda i osobno se bogatio na račun naroda.
-Reekerove riječi me stoga motiviraju da i dalje ostanem u politici, rekao je Ljubić.
Martin Raguž je, pak, izjavio kako se svi u HDZ-u 1990 moraju preispitati gdje su u odnosu na 2006. godinu, kada se stvarala stranka.
Loša kopija lošijeg originala
-Poštujem predsjednika Ljubića, no donio sam neke odluke. HDZ 1990 ne smije postojati samo kako bi držao svijeću nekom drugom. To smatra i 95 posto našega članstva. Neka naše članstvo izabere tko će ga voditi, izjavio je Martin Raguž.
Slaven Raguž je, s druge strane, rekao kako se mostarski Gradski odbor HDZ-a 1990 prvi usprotivio ulaska stranke u SDP-ovu platformu.
-SDP je tada nudio kukavičja jaja koja su imala namjeru iskoristiti prigodu i od nas učiniti flastere za zadovoljavanje bošnjačkih interesa i stvaranje Federacije kao bošnjačkog entiteta. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu. Federacija je uistinu i postala bošnjački entitet, ali naš neulazak u platformu je u potpunosti demistificirao pseudograđansku politiku bošnjačke političke oligarhije koja je u celofan građanštine umotala isključive bošnjačke nacionalne interese, kazao je predsjednik GO HDZ-a 1990 Mostar te dodao kako je GO Mostar prvi podržao Sporazum o suradnji dva HDZ-a.
-Ali mi smo od samih početaka bili protiv koalicije s HDZ-om BiH na nižim razinama. Umjesto jednog od glavnih aktera, generatora svih strateških aktivnosti za hrvatski narod u BiH, u očima naroda i u vlastitim očima, mi smo postali privjesak HDZ-a BiH i držač svijeće za njihove zakulisne igre, a sve kako bi se nekolicina, koja već 20-ak godina mijenja pozicije, rasporedila po foteljama, jerbo u njihovom DNA je da moraju obnašati neku funkciju. Kad se ispostavilo da je koalicija sa HDZ-om BiH bila pogrešan potez, oni koji su se na račun te iste koalicije namirili svoje apetite, danas su najglasniji u osudi činjenice da smo postali loša kopija lošijeg originala, rekao je Raguž.