Published On: Mon, Sep 7th, 2015

LJUBIĆ: Kroz paušalno pisane optužnice pokušava se suditi kolektivitetima. Pustite OSESS u urede Tužiteljstva.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora(HNS) BiH podržava aktivnosti Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na analizi rada pravosuđa u BiH i smatra kako postoje više nego dobri razlozi za analizu, izjavio je nakon sjednice GV HNS BiH predsjednik Božo Ljubić, javlja Hrvatski Medijski Servis.
„Suočeni smo sa situacijom da OESS želi napraviti analizu rada tužiteljstva i to s razlogom i mi odavno ukazujemo na jedan selektivan i nepravedan pristu Tužiteljstva BiH, a posebice na suđenje za ratne zločine. Taj nekompetentan rad doveo je do toga da danas pravosuđe BiH ima najmanji stupanj povjerenja građana, puno manji od medija“, naglasio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić na konferenciji za novinare.
Ljubić je objasnio kako se kroz paušalno pisane optužnice pokušava suditi kolektivitetima koristeći famozni „udruženi zločinački pothvat“, te tako žele pojedinci mijenjati povijest, suditi narodima i izokretati istinu o čitavom ratu i narodima u BiH, što je, kako je ekao, neprihvatljivo i zboz toga HNS snažno podržava OESS.
„Želimo da se napravi jedna cijelovita analiza i mi to ne smatramo narušavanjem samostalnosti pravosuđa, jer je ono narušeno političkim i nacionalno motiviranim utjecajima. U ovom momentu najproblematičniji dio pravosuđa je tužiteljstvo, i s tim treba početi ozdravljenje, jer da je Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće radilo svoj posao OESS ne bi trebao raditi ovo što sada radi. Mi osuđujemo i pokušaje da se s bilo kakvim izgovorom onemogući analiza OESS-a“, kazao je Ljubić.
Govoreći o djelovanju HNS-a BiH, Ljubić je kazao kako je uloga HNS-a BiH biti integrirajuće tijelo jer su Hrvati u BiH suočeni s činjenicom, kako je država ustrojena od dva entiteta i da stoga žele supstituirati hrvatski deficit i igrati ulogu „hrvatskog entiteta“ u ovom razdoblju dok se ne dođe do pravednog ustroja u BiH.
„Želim jasno reći da je odluka današnje sjednice Glavnog vijeća da ćemo pored rada u odjelima i sjednica, u budućnosti prakticirati proširene sjednice Glavnog vijeća, gdje će sudjelovati svi članovi HNS u izvršnoj vlasti, u Vladi FBiH i u Vijeću ministara da bi zadani ciljevi što bolje doživjeli svoju operacijalizaciju i institucijalizaciju kroz zakone i reforme ali sve u okviru limita koje postavlja ustanopavni sustav BiH do momenta dok ga ne promijenimo“, rekao je Ljubić.
Takođe je naglasio kako je jedan od ciljeva Deklaracije i HNS-a promjena ustavnopravnog okvira BiH do mjere kada će biti pravedan, koherentan i racionalan na način da BiH čini prosperitetno sposobnom za europske integracije.
Na sjednici GV HNS-a raspravljalo se i o pitanjima vanjske politike odnosa prema susjedima, pitanjima kulture i obrazovanja.
„Kod obrazovanja smo uvidjeli problem integracije Sveučilišta u Mostaru. U petak ćemo Predsjedništvo HNS BiH upoznati s našim prijedlozima. A za kulturu je zaključakGV HNS-a da se nikakav zakon, niti transferi ne mogu više raditi bez sudjelovanja Glavnog vijeća, jer smo suočeni s s neravnomjernim i selektivnim pristupom podrške kulturnim institucijama“, rekao je Ljubić.
Na zamolbu prokomentira ‘trgovinski rat’ između Hrvatske i BiH, Ljubić je objasnio kako se napetosti moraju spustiti te kako se problemi moraju rješavati dijalogom koji je do sada, po njegovim riječima, izostao.
„Jako mi je žao što proizvođači mlijeka iz BiH trpe jer nadležna tijela u BiH ne rade svoj posao. Mi ćemo se kao HNS BiH založiti, i na planiranim sastancima s predstavnicima Republike Hrvatske, da Hrvatska sa svoje strane potiče taj dijalog s bh. institucijama da bi bh. proizvođači mogli normalno izvoziti u Europsku uniju“, zaključio je Ljubić./G. Krišto/HMS/