Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

LJUBIĆ: Ovo u Federaciji BiH nema smisla

MOSTAR – Ovo je samo žalostan epilog onoga što je započeto prije dvije godine svojevrsnim „državnim udarom“ odnosno formiranjem izvršne vlasti u Federaciji BiH suprotno ustavu, zakonu i bez izbornog legitimiteta hrvatskog naroda, rekao je u razgovoru za Oslobođenje predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, govoreći o funkcioniranju, odnosno rekonstruiranju Vlade Federacije BiH.
 
 
Čelnik HDZ-a 1990 je istaknuo kako SDA, HSP, NSRzB nisu ”preuzeli” Vladu FBiH jer ”nisu mogli preuzeti ono čega nije bilo, samo akteri ovu farsu dovršavaju na nadrealističan način”.
Govoreći o rokovima rokovima do kad ”ima smisla rekonstruirati Vladu FBiH”, Ljubić je kazao kako ”sve ovo odavno nema smisla”.
-Ako se pitanje odnosi na nas tj. na stranke, koji nismo bili akteri ove farse, pragmatično politički ili ako hoćete političko oportunistički, to već odavno nema smisla. Ako pak smisao politike vidimo na način da u uvjetima koje nismo izabrali, niti kreirali, nastojimo učiniti nešto smisleno onda ima smisla „rekonstrukcija vlade“. Isto tako ako ćemo biti vjerodostojni obećanjima koja smo davali u predizbornom procesu, tj. da ćemo zastupati interese građana i naroda, onda smo dužni to činiti na najbolji mogući način bez obzira koliko nam to stranački malo odgovaralo. Produženje ovog stanja zakonomjerno vodi ka ekonomskom kolapsu, socijalnoj i političkoj destabilizaciji, rekao je Ljubić.
Istaknuo je i kako političke političke stranke u BiH jesu u stanju provesti presudu Sejdić-Finci, pod uvjetom da svi to istinski hoće.
-Spremni smo provesti presudu na način da implementiramo zahtjeve presude u odnosu na nacionalne manjine i „ostale“, te da izjednačimo poziciju tri konstitutivna naroda kada je u pitanju mogućnost izbora u Predsjedništvo i domove naroda, rekao je Ljubić.
Lider HDZ-a 1990 je rekao i kako on osobno, a nada se i većina u HDZ 1990, želi vidjeti Hrvatski narodni sabor kao integrativno političko i predstavničko tijelo hrvatskog naroda u BiH koje će imati glavnu riječ u odnosu na strateška nacionalna i državna pitanja. O eventualnim zaključcima, pak, nije želio govoriti.
-Period nakon 6. travnja (dan zasjedanja HNS-a, op.u.) će pokazati koliko smo kao stranke vjerodostojni i koliko smo kao politički narod dorasli izazovima ovog vremena. U svakom slučaju Hrvatski narodni sabor BiH je potreban Hrvatima u BiH sve dok ne postignemo punu ravnopravnost i kao narod i kao građani u BiH, pa i nakon toga kao najširi politički forum radi zauzimanja stajališta o najbitnijim pitanjima i za narod i za državu, izjavio je Ljubić Oslobođenju.

bitno.ba | R.I.