Published On: Pon, sij. 29th, 2018

Ljubić: OHR ne može nuditi rješenja za izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da je OHR bio izvor problema u BiH, te da ne može nuditi rješenja za izmjene Izbornog zakona.

“Od OHR-a ne očekujem ništa. To je institucija koja je više puta od 2001. i 2002. godine (nametnuti amandmani na ustave entiteta), bila uzrok problema, institucija koja je imala negativno mišljenje tijekom postupka pred Ustavnim sudom BiH kada je riječ o ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za Mostar, kao i ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za izbor za Dom naroda Federacije BiH”, naveo je Ljubić.

On je za “Večernji list” izdanje za BiH, rekao da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno za medije konstatirao da OHR nije nadležan za Izborni zakon, već da su nadležni EU i SAD.

Ljubić očekuje da će SAD i EU u interesu naroda i građana u BiH, ali i vlastite odgovornosti koju imaju za mir u zemlji, te na osnovu svojih strateških opredjeljenja pomoći da se dođe do rješenja koje će, kako kaže, voditi prema stabilizaciji BiH.

On je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona biti donesene u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, jer je, kako je naveo, alternativa tome blokada uspostavljanja vlasti na nivou FBiH i BiH, institucionalna kriza i politička destabilizacija sa neizvjesnim ishodom i posljedicama.

Prema njegovim riječima, bošnjačko-političko Sarajevo ignorira osnovne probleme BiH, koji, ako ne budu rješeni u skladu s ustavnim načelima Daytonskog sporazuma i preporukama međunarodnih rezolucija, prijete stabilnosti i samom opstanku BiH.

“Ovakva politika većine bošnjačkih stranaka otkriva duboko nepovjerenje u BiH kao državu. Čini se, i sve je više argumenata koji to potvrđuju, da bošnjačke političke elite prihvaćaju BiH tek kao ime, odnosno zbroj ili okvir za dva podržavljena entiteta, kao kvazikonfederaciju sve dok ostvaruju dominaciju u FBiH”, pojasnio je Ljubić.

On je napomenuo da se ustavnopravna rješenja moraju vratiti na izvorni Dayton, načela konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, jer će u suprotnom ishod biti predvidiv.

“Ne bih nikome poželio da svjedoči tragičnim događajima kojima smo svjedočili kroz proces raspada bivše države”, zaključio je Ljubić.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer