Published On: Pon, sij. 29th, 2018

Ljubić: OHR ne može nuditi rješenja za izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je da je OHR bio izvor problema u BiH, te da ne može nuditi rješenja za izmjene Izbornog zakona.

“Od OHR-a ne očekujem ništa. To je institucija koja je više puta od 2001. i 2002. godine (nametnuti amandmani na ustave entiteta), bila uzrok problema, institucija koja je imala negativno mišljenje tijekom postupka pred Ustavnim sudom BiH kada je riječ o ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za Mostar, kao i ocjeni ustavnosti Izbornog zakona za izbor za Dom naroda Federacije BiH”, naveo je Ljubić.

On je za “Večernji list” izdanje za BiH, rekao da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno za medije konstatirao da OHR nije nadležan za Izborni zakon, već da su nadležni EU i SAD.

Ljubić očekuje da će SAD i EU u interesu naroda i građana u BiH, ali i vlastite odgovornosti koju imaju za mir u zemlji, te na osnovu svojih strateških opredjeljenja pomoći da se dođe do rješenja koje će, kako kaže, voditi prema stabilizaciji BiH.

On je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona biti donesene u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, jer je, kako je naveo, alternativa tome blokada uspostavljanja vlasti na nivou FBiH i BiH, institucionalna kriza i politička destabilizacija sa neizvjesnim ishodom i posljedicama.

Prema njegovim riječima, bošnjačko-političko Sarajevo ignorira osnovne probleme BiH, koji, ako ne budu rješeni u skladu s ustavnim načelima Daytonskog sporazuma i preporukama međunarodnih rezolucija, prijete stabilnosti i samom opstanku BiH.

“Ovakva politika većine bošnjačkih stranaka otkriva duboko nepovjerenje u BiH kao državu. Čini se, i sve je više argumenata koji to potvrđuju, da bošnjačke političke elite prihvaćaju BiH tek kao ime, odnosno zbroj ili okvir za dva podržavljena entiteta, kao kvazikonfederaciju sve dok ostvaruju dominaciju u FBiH”, pojasnio je Ljubić.

On je napomenuo da se ustavnopravna rješenja moraju vratiti na izvorni Dayton, načela konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, jer će u suprotnom ishod biti predvidiv.

“Ne bih nikome poželio da svjedoči tragičnim događajima kojima smo svjedočili kroz proces raspada bivše države”, zaključio je Ljubić.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer