Published On: Sri, ruj 7th, 2016

LJUBIĆ OGORČEN HRT-OM: Nećete više moći ovako nakon 11. rujna

“Skinuli smo Radmana, ali izgleda nismo radmanoviće. Ova jedanaesta izborna jedinica na HRT-u se tretira kao trinaesto prase. S ovoga mjesta želim reći Hrvatima i svećenicima katedrale duha na Prisavlju, nakon 11. rujna, gospodo radmanovići, nećete više moći novcima namjenjenim za informiranje Hrvata izvan Republike Hrvatske snimati emisije tipa The Voice ili Ples sa zvijezdama. Dakle, borit ćemo se ovdje u BiH da kao konstitutivan narod dobijemo televiziju i kanal na hrvatskom jeziku, ali isto tako ćemo se boriti da Hrvatska televiziju bude istinski hrvatska i da nas 4.5 milijuna izvan Hrvatske tretira jednako kao i one u njoj” rekao je Božo Ljubić danas u Hrvatskom domu u Vitezu na predstavljanja kandidata HDZ-ove liste za 11. izbornu jedinicu, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Ljubić je kazao kako se nedostatak javnog elektronskog servisa u BiH koji informira Hrvate na hrvatskom jeziku i u hrvatskom nacionalnom duhu ima posljedicu u tome da se Hrvati i u BiH sve slabije poznaju, “oni s juga sa onima sa sjevera, oni sa zapada sa onima sa istoka”.
Tko ima pravo govoriti u ime branitelja?

U govoru na predizbornom skupu u Vitezu Ljubić je osporio ekskluzivno pravo bilo komu pa i generalu Glasnoviću govoriti i nastupati u ime branitelja, ističući kako nitko nema veće pravo govoriti u njihovo ime i zastupati prava branitelja od lista HDZ-a, koji je, kako je podsjetio, organizirao obranu u BiH i Hrvatskoj u domovinskom ratu.
“Dakle predvodnik jedne liste, general priskrbljuje sebi ili pokušava priskrbiti sebi pravo govoriti u ime branitelja, u ime ratnika. Vi ste mogli vidjeti ovdje ove naše biografije, i one koje niste vidjeli, dakle ovdje su na listi našoj generali, časnici, časnice, ratnici,. Na odnosu prema ratnicima, prema onima koji su dali život Hrvatska polaže ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobija negativnu ocjenu. To je govorio proslavljeni hrvatski general Janko Bobetko. Upravo politika Hrvatskog narodnog sabora je politika zaštita prava svih branitelja i ratnika i HNS je uključen u sve zakone koji se tiču prava branitelja. Dakle, trenutno je na programu u izradi iz federalnih institucija šeat zakona koji se tiču prava branitelja, trenutno je u izradi zakon Hrvatske o braniteljima i u sve te zakone su uključeni predstavnici HVO-a. Naš cilj je da se na jednak način riješe prava hrvatskih branitelja i u Hrvatskoj i u BiH jer Domovinski rat je bio jedan, i braniteljima trebaju biti riješena statusna pitanje na isti način. I zato nitko nema pravo manipulirati s tim. Mi želimo ratnike, bivše ratnike, danas političare koji pokazuju svojim političkim djelovanjem konstruktivnost i u institucijama vlasti i mi ih na ovoj listi imamo, i nije slučajno da je legendarni hrvatski general nositelja liste za 10. izbornu jedincu gospodin Damir Krstičević, na listi HDZ-a i kooliko znam podržan od gospodina generala Gotovine.”
HNS spriječio pokušaj dekonstituiranja Hrvata
Ljubić je podsjetio i na ulogu Hrvatskog Narodnog ASabora BiH u stvaranju hrvatskog zajedništva i obrani političkog subjektiviteta i suvereniteta Hrvata od majorizacije kojoj su bili izloženi
“Hrvatski Narodni Sabor BiH je s punom vjerodostojnošću najbolje što se Hrvatima u BiH dogodilo nakon Daytona. Dakle prije pet godina kada smo se suočili s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, zapravo oduzimanja političkog subjektiviteta Hrvatima u BiH, i kada su neki Hrvati sebi dopustili da budu instrument u toj majorizaciji Hrvata, dr. Čović i ja s našim suradnicima smo reaktivirali HNS, stali smo na put eroziji hrvatskog narodnog subjektiviteta u BiH, iako su nam nuđene da tako kažem vrlo primamljive pozicije u ovoj državi, zaustavili smo taj proces i sada gradimo platformu za ostvarenje pune jednakopravnosti Hrvata u BiH, naglasio je Ljubić.
Imajući u vidu i unutarnji kontekst političke BiH i odnos u međunarodnoj zajednici taj proces, po njegovom mišljenju, neće biti lagan.
Hrvatska država- najbolji prijatelji i partner u borbi za ravnopravnost
-Trebaju nam prijatelji i partneri. A najbolji partner je hrvatska država, i zato u budućem mandatu oni koji budu izabrani na nama je da osvijetlimo i posvijestimo hrvatskoj političkoj javnosti strateški značaj očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH, kazao je Ljubić
Kandidati HDZ-a iz 11. izborne jedinice predvođeni Ljubić danas su boravili i u Livnu i Tomislavgradu. U sjedništu Hercegbosanske županije susreli su se s članovima Županijskog odbora HDZ-a BiH, posjetili crkvu na Guberu i Županijsku bolnici.
Posjet Livnu i  Tomislavgradu
U Tomsialvgradu su Ljubić i ostali kandidati HDZ-a za Hrvatski sabor govorili okupljenima na predizbornom skupu u tom gradua posjetili su i Kulturno-informativni centar i Franjevački samostan./HMS/.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x