Published On: Čet, ožu 14th, 2013

LJUBIĆ: Nije točno da EU "gura" 12 izbornih jedinica već elektorski princip, koji su Hrvati prvi podržali…

SARAJEVO – Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su SBB i SDP danas odbili prijedlog provođenja odluke “Sejdić-Finci” koji podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH mada, kako kaže, to ne znači podjelu entiteta.
“Naš novi model koji smo predstavili, a uključuje deset izbornih jedinica, jeste kompilacija elektorskog i proporcionalnog principa, a to znači da se svi mogu kandidirati na izborima i da svi imaju jednak utjecaj na izbor članova Predsjedništva BiH”, rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu .
Prema njegovim riječima, prijedlog je matematički kompleksan, konceptualno jasan i konzistentan, uključuje i proporcionalni prinicip i elektorski princip – koji nije baziran na 12 izbornih jedinica, kao što se pominjalo u javnosti kao navodni EU model.
“To je za nas neprihvatljiv model, jer je 12 izbornih jedinica model koji je zakonom promjenjiv. I to nije nikakav ustavni dogovor, a deset kantona su ustavne kategorije u FBiH”, rekao je Ljubić.
On je poručio da će čelnici “četvorke” pokušati u narednih sedam dana da dođu do usaglašenog modela koji će nakon toga biti ponuđen ostalim strankama u BiH.