Published On: Pon, kol 21st, 2017

LJUBIĆ: Ne izmjenili se Izborni zakon slijedi zasjedanje HNS BiH i “prelazak Rubikona”

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić naglasio je kako ističe vrijeme do kojeg bi trebalo provesti izmjenu izbornog zakonodavstva sukladno odlukama Ustavnog suda, a u slučaju da pravovremeno ne budu usvojene izmjene izbornog zakonodavstva koje će jamčiti legitimno predstavljanje, Glavno vijeće će predložiti Predsjedništvu HNS-a sazivanje izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na tom bi zasjedanju, najavio je, trebale biti donesene strateške odluke koje će biti promjena paradigme prema partnerima u BiH i aktualnim rješenjima.

OHR ne može “bajpasirati”

Izmjena izbornog zakona je ključno pitanje za budućnost BiH, to treba biti jasno svima, naglasio je Ljubuć, kazavši kako opstrukcije zahtjeva Hrvata za legitimnim predstavljanjem koje su izražene kroz protivljenje prijedlogu izmjene Izbornog zakona od dijela bošnjačkih stranaka vide kao pokušaj zadržavanja dominacije nad Hrvatima u BiH.

Ljubić je naveo kako očekuju od svih da podrže Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji će se uskoro naći na Zastupničkog domu državnog Parlamenta.

-Ukoliko ne, onda je odgovornost na strankama koje se protive da po ponude svoje rješenje koje zadovoljiti osnovne zahtjeve odluke Ustavnog suda, a to znači mogućnost legitimnog predstavljanja sva tri naroda u institucijama u kojima je Ustavom predviđeno legitimno predstavljanje naroda-to su u prvom redu Domovi naroda na razini entiteta i države i Predsjedništvo, istaknuo je Ljubić, kazavši kako je to minimum koji se može očekivati.

-Ukoliko se, pak, dogodi, što ja očekujem da se neće dogoditi, da ne bi pravovremeno bile usvojene izmjene Izbornog zakona, stav je Glavnog vijeća da se predloži Predsjedništvu HNS-a da se sazove izvanredno zasjedanje HNS-a i da se donesu strateške odluke koje bi bile promjena naše političke paradigme prema partnerima u BiH i aktualnim rješenjima, a što bi u izvjesnom smislu značilo “prelazak Rubikona”, naveo je Ljubić. A što bi bilo preko Rubikona, pitanje je na koje je Ljubić odgovorio kako tek treba vidjeti kako će se situacija razvijati, no i kako se nada da se neće morati ući u tu fazu.

-Smatram da će prevladati odgovornost kod partnera da uspostavimo institucionalnu ravnotežu tri naroda temeljem odluka Ustavnog suda. Što je iza Rubikona to će definirati Sabor. I kada Sabor definira teško je predvidjeti što će se dogoditi, poručio je Ljubić.

Nadležnosti županija

S obzirom na pojedine spekulacije Ljubić je jasno naglasio kako ovaj put ni OHR ne može “bajpasirati” rješenja, budući da ne može protiv presuda Ustavnog suda BiH. a tu je riječ o tri odluke-prva je kojom su osporene neustavne odredbe Izbornog zakona temeljem Ljubićeve apelacije; druga je stavljanje izvan snage članaka Izbornog zakona te treća koja se odnosi na odbijanje vitalnog nacionalnog interesa kojeg su povukli bošnjački izaslanici.

–To jasno ukazuje na put kojim treba ići da bi došlo u situaciju institucionalne ravnopravnosti i političke stabilnosti i procesa razvoja BiH, poručio je Ljubić.

Osim ovog pitanja na dnevnom je redu bila i problematika uzurpiranja nadležnosti županija u pogledu prirodnih resursa i raspolaganja prostorom.

U tom kontekstu Ljubić je kazao kako je zaključak Glavnog vijeća da se jasno treba suprotstaviti uzurpaciji ustavnih nadležnosti općina i županije od strane federalnih vlasti kada su u pitanju prirodni  resursi te je podsjetio na članke 2 i 3. federalnog Ustava prema kojima su raspolaganje resursima i prostorom podijeljene nadležnost Federacije i županija. Drugim riječima, dodao je, federalna i županijska vlast se oko ovih pitanja obvezno dogovaraju i usklađuju.

-Za vrijeme dvije nelegitimne vlasti u Federaciji došlo je kroz nametanja zakona i uzurpacije nadležnosti. Tražimo da se s tim prestane i da se uzurpirane nadležnosti vrate, poručio je Ljubić. Pritom, ovo se pitanje može vezati i uz tematiku neumskog akvatorija i mosta kopno-Pelješac, zbog čega je Ljubić ocijenio kako se pitanje gradnje mosta zloupotrebljava te je naveo kako most ne da ne šteti, već zapravo rješava prometne i ekološke probleme Neuma, a s druge strane visina mosta jamči neškodljiv prolaz.

-Postoje snažne tendencije bošnjačke politike i parapolitike da se Neumu namjeni  sudbina koja ne odgovora građanima Neuma i HNŽ-a, odnosno da se tu gradi teretna luka. A onda se to dovodi u kontekstu mosta. Mislim da je krajnje vrijeme da se službena bošnjačka politika odmakne od mitomanije kojekakvih opskurnih udruga, istaknuo je Ljubić, dodavši kako treba odbaciti i priče o nekakvim tankerima i nosačima zrakoplova. Podsjetio je kako je dogovor BiH i Hrvatske kroz stručne grupe primjer kako treba surađivati te kako se na kraju došlo do visine mosta od 55 metara, a što je više od bilo kojeg broda koji je plovio Jadranom.

-Smatramo da ti gabariti jamče neškodljiv prolaz. To ne treba miješati s eventualnim sporenjima oko prava mora. To će se rješavati na način kako dvije prijateljske zemlje trebaju rješavati, dodao je.

Najznačajnije pitanje za BiH

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a osvrnuo se na problematiku izbornog zakonodavstva  te je kazao kako je to pitanje u ovom trenutku najznačajnije za BiH. Naglasio je kako želi vjerovati da će se ovom pitanju na Zastupničkom domu Parlamenta BiH prići vrlo ozbiljno. Pritom je kazao da bi bilo dobro da, ukoliko netko cijeni kako neka rješenja u prijedlogu nisu najbolja, podnese amandmane. U svakom slučaju ovo pitanje treba riješiti, smatra on do kraja godine; tim više što problematiku izbornog zakonodavstva nije dobro prenositi u iduću godinu koja je izborna. Kada je riječ o najavama prijedloga SDA Čolak je jasno naglasio kako nije ozbiljno vezati uz izborno zakonodavstvo pitanje presude Sejdić-Finci budući je za takvo što potrebna promjena Ustava

Poručio je kako su Hrvati spremni prihvatiti svakako rješenje koje će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. /HMS/