Published On: Uto, ruj 10th, 2019

LJUBIĆ NAKON SJEDNICE GV HNS: Hrvati žele funkcionalnu BiH, stavovi HNS-a se podudaraju s Palmerovim izjavama

Sve što radimo kao Hrvatski narodni sabor usmjereno je da se Bosna i Hercegovina pretvori u jednu funkcionalnu i samoodrživu državu, što ona sada nažalost nije, izjavio je danas u Mostaru Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Ljubić je naglasio kako na to ukazuju procesi u Bosni i Hercegovini jer sada imamo potpunu blokadu, napose euroatlantskog puta, piše Dnevnik.ba,

U izjavi koju je dao nakon sjednice Glavnog vijeća, Ljubić se osvrnuo na određene manipulacije koje su se pojavile u sarajevskoj javnosti oko izjava Matthewa Palmera, izaslanika SAD-a za zapadni Balkan.

„Kad ste već spomenuli Palmera, osvrnuo bih se na određene manipulacije njegovom ranijom izjavom koja se interpretirala u sarajevskim medijima kao da je Matthew Palmer protiv bilo kakve etničke ravnopravnosti. Zapravo, Matthew Palmer je izjavio da je vizija SAD-a da sve zemlje zapadnog Balkana budu građanske, a ne vlasništvu određene etničke skupine ili grupe. To je zapravo i naš cilj, da BiH bude uređena tako da ne bude vlasništvo jedne određene etničke skupine, već da bude ono što jedino može biti država tri ravnopravna, konstitutivna naroda“, izjavio je.

U tom kontekstu, dodao je Ljubić, HNS zagovara federalizam temeljem rezolucija Europskog parlamenta.

„Uvjereni smo da se u federalizmu, što su pokazala iskustva razvijenih demokratskih, višenacionalnih država, nacionalno i građansko ne isključuju, nego se međusobno uvjetuju i dopunjuju. To je naš cilj i zapravo ta Palmerova izjava ni na koji način od udara u tih stajališta“, rekao je Ljubić.

Na samoj sjednici Glavnog vijeća raspravljalo se o prijedlogu Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH sa zajedničke sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća o provedbi nacionalne strategije hrvatskog naroda u ovim novim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

„Naravno, taj prijedlog, koji ćemo kao Glavno vijeće izraditi, će biti dostavljen na usvajanje na jednoj od sljedećih sjednica Predsjedništva. Druga točka će se baviti pitanjem obilježavanja nacionalnih obljetnica hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine. Ta tema još nije otvorena. Konstatirali smo da tu treba uvesti više konzistentnosti da bi datumi bili odgovarajuće obilježeni“, izjavio je Ljubić. Dodao je kako Hrvati imaju nacionalnu strategiju i političke ciljeve koji su izraženi dokumentima Hrvatskog narodnog sabora.

„No, procesi u BiH su jako dinamični. Nažalost, u ovome momentu suočavamo se s institucionalnom blokadom, koja ima elemente političke i ustavne krize. Djelovanje predstavnika HNS-a u novim okolnostima traži konkretne odgovore za ova pitanja. Uže tijelo će izraditi taj dokument koji će biti poslan Predsjedništvu“, istaknuo je.

Osvrnuo se i na izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju.

„Ona sada ima još širi resor nego što ga je imao Johannes Hahn. U kontekstu BiH znači da bi Europska komisija trebala slijediti preporuke Europskog parlamenta i da se Bosna i Hercegovina kroz preustroj i pridruživanje Europskoj uniji pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za europske integracije. Ona to može istinski ako se konstituira na načelima federalizma i ako postane vlasništvo svih njezinih građana, sva tri njezina naroda, a ne određene etničke skupine kao što je to rekao gospodin Palmer.“, izjavio je Ljubić.

Također, dotaknuo se i prosvjed rudara u Sarajevu te sudbine Aluminija.

„Očekujem da se federalna Vlada odnosi na isti način prema problemima rudara kao i problemima Aluminija i da ih pokuša rješavati. Tim više što je federalna Vlada vlasnik 44 posto Aluminija. S druge strane, očekujem i da radnici Aluminija traže svoja prava prije svega gdje je locirano najviše odgovornosti za Aluminij, a to je federalna Vlada, a ne pred stranačkim institucijama“, rekao je Ljubić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare