Published On: Sri, tra 24th, 2013

Ljubić na suđenju Sanaderu: HDZ 1990 nikada nije dobio novac od Sanadera

Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić danas je na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu pobio tvrdnje da je od bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa hrvatske carine Mladena Barišića primio 1,2 milijuna kuna iz stranačkog crnog fonda.
Barišić je u svom istražnom iskazu na temelju kojega je, među ostalim, sastavljena i optužnica u slučaju Fimi medija kazao da mu je Sanader na sastanku u Tučepima, na kojemu je bio i Luka Bebić, kazao da Ljubiću u posebnoj prostoriji preda 1,2 milijuna kuna koje je imao kod sebe.
“To nije istina, u nikakvoj prostoriji nisam bio s Barišićem. Osim toga u Tučepima nisam bio od rata”, kazao je Ljubić nakon što mu je Sanaderova obrana, koja ga je pozvala za svjedoka, pročitala dio Barišićeva iskaza iz istrage.
Ljubić je ustvrdio da nikada nije bio na sastanku s Barišićem, Bebićem, i Sanaderom na kojem bi se raspravljalo o izborima za državljane s prebivalištem izvan Hrvatske, ali da dopušta mogućnost da je Barišić bio na nekom od ručkova na kojemu je bilo 20 ili 30 ljudi. “Nikada ga nisam percipirao kao osobu. Bili su bitni vodeći ljudi HDZ-a”, kazao je Ljubić.
Dodao je da se od 2004. do 2009. često sastajao sa Sanaderom koji je želio pomoći oko ujedinjenja dva HDZ-a u BiH. No, rekao je da od Sanadera nikada nije tražio novac, koji im nakon 2006., kada je HDZ 1990. postao “vladajuća stranka”, nije niti trebao jer su imali dovoljno sredstava iz proračuna.
To je potvrdio i Ljubićev zamjenik u HDZ-u 1990. Martin Raguž koji je kazao da sa Sanaderom nikada nije bilo niti razgovora o financijskoj pomoći.
Na klupi za svjedoke danas se uz estradnu legendu Matu Mišu Kovača pojavio i svećenik Slaven Milanović Litre koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva bio posrednik između Sanadera i Marka Perkovića Thompsona koji je prije izbora 2007. navodno dobio više od pola milijuna eura iz stranačkog crnog fonda, ali ne za nastupe već kako u kampanji ne bi zapjevao za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio biračkog tijela.
Poput Thompsona i Litre je kazao da je bio u Barišićevu uredu, ali da nisu pričali ni o kakvom novcu, već da su u Carinsku upravu donijeli CD-ove i karte za Thompsonov koncert.
Osim što tvrdi da njegov prijatelj Thompson nije uzeo novac da ne nastupa, Litre je rekao da niti sa Sanaderom nikada nije razgovarao o toj mogućnosti.
“Sanader o tome sigurno ne bi razgovarao sa svojim svećenikom”, kazao je Milanović Litre koji je političara optuženog za korupciju upoznao još 2002. kao vjernika u svojoj župi.
U nadi da će pobiti iskaze Thompsona i Litre USKOK je danas predložio novog svjedoka koji navodno ima saznanja o ugovoru koji je Thompson potpisao s HDZ-om.
Na klupi za svjedoke trebala se pojaviti i Anita Lončar Papeš, vlasnica tvrtke Anilon koja je surađivala s Fimi medijom preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna. No, ona se ispričala bolešću, a Sanaderova je obrana odustala od njena svjedočenja, kao i od ispitivanja bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina.
Prema danas utvrđenom rasporedu svjedoci bi se u ovom postupku trebali ispitivati do početka lipnja, nakon čega će na red doći vještaci koji će se saslušavati do 10. srpnja.
Ako ne dođe do odstupanja u rasporedu presuda u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi može se očekivati odmah nakon sudske ljetne stanke krajem kolovoza ili početkom rujna.
fena/bljesak