Published On: Sub, lis 24th, 2015

LJUBIĆ: Karamarkova vlada treba pomoći transformiraciju BiH u funkcionalnu i emancipiranu državu

Kandidati HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu iz BiH posjetili su Brčko distrikt BiH. Prvi put se napravila lista koja je akceptirala sve Hrvate izvan Hrvatske, kazao je Ivan Šuker dodajući da je od iznimne važnosti da Hrvatska sa svojom pozicijom kao članica Europske unije, može i politički i gospodarski pomoći BiH i Hrvatima u BiH.

“Hrvatska već dugo ima programe za pomoć Hrvatima, preko Ureda za pomoć Hrvatima izvan domovine. Neki su programi za vrijeme ove Vlade obustavljeni, a to je prije svega pomoć mladim obiteljima za povratak sa područja s kojih su prognani. Ono što je vrlo važno jeste da se projekt finaciranja Kampusa 1 u Mostaru održava, kao i da se projekt Kampus 2 započne i napravi jer je to možda i jedan od ključnih objekata za Hrvate u BiH”, naveo je Šuker te iskazao jasnu poruku u smislu pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima u povratku, kao i izjednačavanju prava pripadnika HVO-a i branitelja u Republici Hrvatskoj.

On je istaknuo da su europski fondovi i prekogranična suradnja također od iznimne važnosti s obzirom na to da Hrvatska i BiH imaju preko tisuću kilometara kopnene granice i otvara se niz mogućnosti za korištenje fondova, kako pretpristupnih za BiH, tako i prekograničnih za Republiku Hrvatsku.

Nositelj 11. izborne jedinice u BiH Božo Ljubić je kazao da je lista dobra jer su na njoj kandidati iz BiH i dijaspore i Hrvati koji čine manjinu u susjednim državama.

“Sama ta činjenica pokazuje da HDZ i Domoljubna koalicija namjeravaju ozbiljno skrbiti za interese Hrvata izvan Hrvatske. Ukoliko budem izabran u Hrvatski Sabor želimo da se nastavi pomoć Hrvatske znanstvenim, zdravstvenim, kulturnim i crkvenim institucijama BiH, ali još više od toga želimo angažman nove Vlade predvođene HDZ-om i gospodinom Karamarkom da se konačno BiH transformira u jednu funkcionalnu i emancipiranu državu, i u prvom redu da Hrvatska kao članica NATO-a i EU iskoristi svoj utjecaj kod saveznika da pomogne u tom smislu, i naravno da se BiH ubrzano približava Europskoj uniji“, naglasio je Ljubić.

On je poručio građanima Posavine i Brčkog da će kao zastupnik u Hrvatskom Saboru zajedno s kolegama iz svoje izborne jedinice, i zajedno s većinom u saboru posebno se skrbiti za gospodarski razvitak ovoga područja i to na više načina, a jedan od njih je investiranje u infrastrukturu.

“Poznato je da je rijeka Sava jedini projekt s pečatom Ujedinjenih naroda, i poznato je koliko je ovaj kraj stradao u nedavnim poplavama, i zasigurno da Hrvatska u rješavanju tih problema može uvelike pomoći“, naveo je Ljubić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare