Published On: Fri, Nov 22nd, 2013

LJUBIĆ: Hrvatska federalna jedinica ne smije više biti zabranjena tema

MOSTAR– Kao hrvatski političar i ministar u Vijeću ministara BiH smatram kako pitanje provedbe presude “Sejdić-Finci” nije hrvatsko pitanje i ne smijemo upasti u zamku koju nam nameću drugi, a moram priznati dijelom i mi sami, da provedba ove presude znači rješavanje i okončavanje hrvatskog pitanja u BiH, kazao je za “Večernji list” ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Riješenje hrvatskog pitanja po njegovom mišljenju nije samo tko će sjediti u Predsjedništvu BiH nego je mnogo više od toga. U Vladi F BiH ministri iz reda hrvatskog naroda mogu praktički biti preglasani po svakoj točci dnevnog reda. Uskraćuju se prava županija iz oblasti planiranja, građenja, uporabe zemljišta koja su u isključivoj ili zajedničkoj nadležnosti županija i Federacije. Ne izvršavaju se presude Ustavnog suda F BiH koje se odnose na prava županija iz oblasti kulture, sporta, obrazovne politke, uključujući i donošenje propisa.

To su samo izraziti primjeri nemogućnosti ostvarivanja načela konstitutivnosti naroda i ustavnih prava. Hrvatsko pitanje je sve ovo što sam nabrojao, nepravde i nekorektni odnosi i konstantna preglasavanja i preuzimanje nadležnosti županija, a sve to jedino je moguće ispraviti cjelovitom Ustavnom reformom kako bi hrvatski narod napokon bio jednakopravan s dva ostala naroda, kazao je Ljubić.

Ministar Ljubić komentirao je i nedavnu izjavu brigadira Jadrana Topića koji je kritizirao hrvatsku politiku kazavši kako u pregovorima trebaju tražiti stvaranje hrvatske federalne jedinice.

– Teritorijalna reforma i preustroj BiH ne smije više biti zabranjena tema pa i uključujući stvaranje hrvatske teritorijalne jedinice. O tomu se treba razgovarati i pregovarati jer je i to jedna od mogućnosti rješavnja hrvatskog pitanja u BiH.

Nema nitko pravo Hrvatima određivati koja je njihova mjera jednakopravnosti, tražimo ono što nam pripada i što nam je zajamčeno Ustavom, ista prava i jednakopravnost s ostala dva naroda. Nitko nam ništa darovati neće. Pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći – kazao je ministar Ljubić.