Published On: Sri, lis 10th, 2018

LJUBIĆ: Gledamo državni, orkestrirani akt neprijateljstva prema Hrvatima u BiH

HDZ-ov saborski zastupnik Božo Ljubić osvrnuo se u srijedu na nedjeljne izbore u BiH i nametanje bošnjačkog člana predsjedništva Sejde Bajramovića na mjesto koje pripada hrvatskom narodu, ocijenivši kako taj izbor nije ni legitiman niti ustavan te se može okarakterizirati “samo kao akt neprijateljstva prema Hrvatima i političko nasilje”.

“Bošnjačka većina u Federaciji BiH po treći je put izabrala dva člana Predsjedništva, rekao je Ljubić u Hrvatskom saboru, javila je Hina.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH potvrdio pravo svakog naroda da izabere svoje legitimne predstavnike, te istaknuo kako “ovaj izbor nije ni legitiman, ni ustavan”.

Ljubić kaže kako je očito da su se Bošnjaci opredijelili naštetiti susjedima. Da se to dokaže ne treba nikakva velika analitika, suptilnija analiza izbora pokazuje da je Bajramović dobio najviše glasova u utvrdama bošnjačke SDA, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Naglasio je da se treće silovanje demokracije od strane Bošnjaka ne smije tretirati kao personalno pitanje, već da je to prije svega pitanje Ustava, karaktera, pa i same održivosti BiH.

Naglasio je i kako je, s obzirom da je Ustavni sud stavio van snage određene odredbe izbornog zakona koje se odnose na Dom naroda Federacije, upitno kako će na zakonit način biti moguće formirati vlast u Federaciji BiH na državnoj razini.

“To zapravo dovodi do rizika daljnje političke destabilizacije BiH, o čemu Hrvatska treba voditi računa”, naglasio je Ljubić.

Upozorio je i kako je difamacijska kampanja protiv Hrvatske uoči izbora imala za cilj obeshrabriti Hrvatsku od prakticiranja njenih ustavnih, međunarodnih obveza u odnosu na BiH i Hrvate u BiH.

“Tome treba biti kraj, Hrvatska treba dati snažan odgovor, kao potpisnica Washingtona i Daytona ima obveze u provedbi tih sporazuma, tim više jer su prekršeni na štetu Hrvata”, naglasio je Ljubić, poručivši da Hrvatska ima pravo i obvezu inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda i općenito poštivanju temeljnih principa Daytona, principa konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare