Published On: Sub, pro 4th, 2021

LJUBIĆ: Džaferović bi trebao biti optužen zbog negiranja zločina Armije RBiH

Dragan Čović i HDZ BiH podržali su 29. studenog ideju srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o ukidanju “Inzkova zakona” o kažnjavanju negiranja genocida i ratnih zločina. Prijedlog na kraju, ipak, nije prošao.

U petak se povodom toga oglasio i sam Dragan Čović, ispričavši se svima koje je njegov potez “povrijedio”.

“Što se tiče mog ponašanja u Domu naroda, nikome ja ništa ne dugujem. Nadam se da nikad više neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Taj zakon nije prošao, niti će proći. I to su samo zaključci. A ako je to nekog povrijedilo – ja se ispričavam”, poručio je predsjednik HDZ BiH.

“Glede razmatranja političkih i procesa u Bosni i Hercegovini najopasnija je simplifikacija. Jer stvari ne treba shvaćati niti komentirati kako one izgledaju na prvi pogled, posebice ako je taj prvi pogled rezultat medijske i ine manipulacije. Slično klasičnoj fotografiji, fotografiju nastalu kao negativ na fotografskom filmu nužno je procesuirati kako bi došli do realne slike. Naravno radi se o percepciji koja je stvorena oko glasovanja hrvatskog kluba na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH, kada su članovi kluba Hrvata glasovali o Zaključku da se privremeno suspendira Zakon o izmjenama i dopunama kaznenog zakona, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nekoliko dana prije kraja mandata na kojem je proveo 12 godina. Zakona koji se kolokvijalno naziva i kao ‘zakon protiv poricanja genocida’”, ukratko je za Direktno objasnio predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

“Zašto Inzko to nije učinio ranije, kada su se poricali zločini?”

Ljubić kaže da se prvo postavlja pitanje zašto je to Inzko napravio baš u trenutku napuštanja mandata a ne prije 10, pet ili dvije godine kada su se masovno poricali ratni zločini, kada su osuđeni ratni zločinci dobivali odličja i imenovane institucije prema njima. “Je li cilj bio upravo ovo što se sada događa kao blokada institucija i reformi kao reakcija na ovaj Zakon? Je li to bio ‘danajski dar’ svom (neželjenom?) nasljedniku da bi se zabavio blokadom, umjesto da radi na reformama koje je planirao?”, upitao je Ljubić.

“Bilo kako bilo, ovaj Zakon ne bavi se samo sankcioniranjem poricanja genocida već i sankcioniranjem poricanja svih ratnih zločina, slavljenja osuđenih ratnih zločinaca itd. Stvorila se percepcija da je ovo zakon isključivo protiv Srba. Međutim, ako uđemo u bit ovog Zakona onda bi već danas pored Dodika, koji javno poriče kvalifikaciju zločin u Srebrenici kao genocid, već bi trebao biti optužen i drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je nedavno u Jablanici izjavio da Armija BiH nije činila zločine i to upravo na mjestu gdje je bio logor ABiH i u kojima su kroz torturu prošli mnogi hrvatski zarobljeni civili i vojnici HVO”, upozorio je Ljubić.

“Trebala bi već biti optužena i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je prilikom otvaranja spomenika ubijenim građanima srpske nacionalnosti tijekom opsade Sarajeva, koje su počinili pripadnici 10. brdske brigade na čelu s njenim zapovjednikom Mušanom Topalovićem Cacom, prvo spriječila da se na ploču stavi natpis da su tu ubijeni građani srpske nacionalnosti i tko ih je pobio, već je uz to izjavila da slavna ABiH nije činila zločine”, dodao je.

‘Čović se javno i ljudski ispričao onima koje je glasovanje povrijedilo’

“Što se tiče odnosa hrvatske politike u BiH prema kvalifikaciji zločina u Srebrenici iz prve ruke svjedočim, kada sam bio član Zastupničkog doma PS BiH (2010.-2014.) i kada je na dnevnom redu bio prijedlog Deklaracije o osudi zločina genocida u Srebrenici ja sam, tada kao član HDZ 1990, kao i kolege iz HDZ BiH, glasali za usvajanje Deklaracije. Nije usvojena zbog nedostatka entitetske većine iz entiteta RS”, objasnio je Ljubić.

“Glede glasovanja predstavnika hrvatskog kluba na način kako su glasovali, ja ne mogu svjedočiti iz prve ruke, ali prema mojim saznanjima ta sjednica Doma naroda je sazvana uz poticaj predstavnika međunarodne zajednice kako bi se dao doprinos deblokadi rada Parlamenta i glasovalo se o jednom zaključku. ‘By the way’ nije ni usvojen”, poručio je.

Poticaj došao od stranih diplomata

“Zaključak je, koliko ja znam, između ostalog, predviđao da se da Vijeću ministara i Parlamentu nekoliko mjeseci vremena da usuglasi i usvoji Zakon koji bi poricanje svih ratnih zločina uredio na usuglašen način. Ovo glasovanje je izazvalo kontroverze pa i osude u javnosti, kao da se glasovalo u prilog poricanja zločina genocida u Srebrenici, što (barem kad je hrvatska strana u pitanju) ne stoji.

Sam Čović, koji je kao predsjedatelj Doma naroda, sjednicu i sazvao, a koji je i kao član kluba Hrvata glasovao kako je glasovao, javno ljudski ispričao onima koje je, moguće, ovo glasovanje povrijedilo, a to se nikako ne odnosi samo na žrtve jednog naroda uzimajući ukupnost Zakona. Hrvati u BiH se godinama suočavaju s negiranjem i neprocesuiranjem zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima pa se rijetko čuju glasovi nekih moralizatora koji se sada zgražaju nad ovom epizodom”, zaključio je Ljubić za Direktno./HMS/

guest
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac.
Anonimac.
1 mjesec prije

Ljubiću sad si se toga sjetio Ima 30godina šutiš ni mu sad se javljaš .Kako te samo nije stid Vi šutljivci ste nas hrvate i doveli do ovoga Ne znaš ni progovoriti da valja Skloni se da te više ne gledamo Tlak mi milijarda

ĐaferagaJopet
ĐaferagaJopet
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

Evo ga, sedam dana prespavao prijavu HRS-a !

Anonimac.
Anonimac.
Odgovori   ĐaferagaJopet
1 mjesec prije

Meni samo nije jasno kad ovi političari idu u mirovinu Svi zajedno i bošnjački i hrvatski i srpski izgledaju ko mrtvaci Dajte nekom mlađem da radi ovo se ne može više gledat Izetbegović neki da ja mislio usto mu otac iz groba .

Ramazzoti
Ramazzoti
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

Ha ha… Gledam aljinog malog kako je propao… Kao da će sutra odapeti.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

da isto s.r.a.nj.e drugo pakovanje. ,aljin iscidak

Ramazzoti
Ramazzoti
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

A vozuća?

Zenga
Zenga
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

Tom vašem položaju zahvali dvojici frendova Tuđmanu i Miloševiću, sad ste samo kolateralna šteta u BiH. Šta ste mislili što je Banija takoreći bez ispaljenog metka pala.

Đafamećanje
Đafamećanje
Odgovori   Zenga
1 mjesec prije

Nisi ti za mudraca- ti si za štale.

Eko
Eko
1 mjesec prije

Samo pricate, treba biti tuzen, negira zlocine itd. itd. pa tuzi ga Ljubicu, sta cekas. Nas zakon kaze da svaki gradjanin BIH ima pravo podnijeti tuzbu, pa eto, izvoli

Ramazzoti
Ramazzoti
Odgovori   Eko
1 mjesec prije

Biće, biće…

Derim
Derim
1 mjesec prije

Ovaj stalno nesto laprda,pstario na budzetu.
Bolje objasni kako teku pripreme za izgradnju dzamije u Neumu.

Ramazzoti
Ramazzoti
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

Kažu nova lokacija na mostu?

ĐaferagaJopet
ĐaferagaJopet
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

Allahimanet pameti trupac ? Vakciniraj se, da imam i dalje šamsu da čujem peksijanluke.

Derim
Derim
1 mjesec prije

Onaj zlocinac Petkovic skoro kmeci iz zatvora,pise nekakva pisma kako se kaje za zlocine,zao mu.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

k o p i l.e tursko

Derim
Derim
Odgovori   Ganga🐉
1 mjesec prije

Haha🤣🤣

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

evo ti cuclaj🖕

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ne trebao,Ljubicu – nego MORA !
Sta se cekalo ovolikoh godina!?
Pseto isilovskoteroristicko mora biti osudjeno za nedjela!
M_U_S_L_I_M_A_J_M_U_N_S_K_I šnjooooooookoooooooo

Safunđija
Safunđija
1 mjesec prije

Pokupiti sve dokumente o neprocesuiranju zločina nad Hrvatima a i Srbima pa uručiti tužbe protiv države i sudstva koje to podržava. Dok se to ne razčisti nema naprijed. Talibani pišu novu povijest koja nema veze sa stvarnošću ali nepismeni talibani to prihvataju kao jedinu istinu.Šta reči kada im je jedina knjiga u kući kuran a i njega ne čitaju jer ne znaju Arapski.

Skojevac
Skojevac
1 mjesec prije

Ova klika hrvatska spava i djeluje kao razbijena vojska.Onaj kuko slavi svaki dan aktivno sere po Hrvatima kao i pahorova radodajka te cigo mesic.
I niko ni da se oglasi ni ovi u bih ni oni iz Hrvatske.

Bošnjak
Bošnjak
1 mjesec prije

Šta hoće ovaj strani državljanin, kupio je kćerci i sebi stan u Zagrebu, neka tamo traži svoja prava ovdje nema ništa

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Bošnjak
1 mjesec prije

Pljacka do posljednjeg SKUTORA

ĐaferagaJopet
ĐaferagaJopet
Odgovori   Šaćir soros
1 mjesec prije

Respiratorne možda ? Diplomske možda ? Rudarske možda? …

Last edited 1 mjesec prije by ĐaferagaJopet
ĐaferagaJopet
ĐaferagaJopet
Odgovori   Bošnjak
1 mjesec prije

Dobro ga i vi patrijoti upratiste. Nego, on ima ovdje i kuću i djedovinu i babovinu. On je mala maca za onu vašu vitalnu što ima 4 stana, dvije kuće i dijeli lekcije Lavrovu i dunjaluku. Hurme dijeli sitnoj raji…ali samo donirane, ne iz svoje donacije.

Bošnjak
Bošnjak
1 mjesec prije

hahahahahahahahbahaha

Last edited 1 mjesec prije by Bošnjak
Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Bošnjak
1 mjesec prije

m.a.j.m.u.neee