Ljubić: Dvije marginalne ličnosti drže kao taoce čitavu BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da lideri četiri stranke koje u Federaciji BiH (FBiH) čine parlamentarnu većinu ne traže ni mišljenje ni dopuštenje međunarodne zajednice u vezi s izglasavanjem nepovjerenja Vladi FBiH. Ljubić je istakao da lideri „četvorke“ žele obavijestiti ključne predstavnike međunarodne zajednice o aktualnoj situaciji, te ukazati na mogućnost njenog pogoršanja.
“Želimo ukazati predstavnicima međunarodne zajednice na njihovu suodgovornost za postojeće stanje. Poznato je da su predstavnici međunarodne zajednice, u prvom redu OHR, reagirali tako što su prije godinu i pol dali zeleno svjetlo uspostavljanju vlasti u FBiH na nelegalan i neustavan način, objašnjavajući sve strahom od eskalacije krize u BiH neusvajanjem proračuna”, rekao je Ljubić za BHT jedan.
Prema njegovom mišljenju, sada je u FBiH situacija takva da u suštini dvije marginalne ličnosti, od kojih jedna možda i nema podršku vlastite stranke, drže kao taoce čitavu BiH, jer kriza u FBiH utječe i na odnose u BiH.
“Sve su to činjenice zbog kojih je međunarodna zajednica, posebno oni koji su odgovorni za funkcioniranje BiH, prije svega OHR, dužna zajedno s domaćim političarima reagirati i opravdati mandat u BiH”, istakao je LJubić.
On je naglasio da očekuje da će četvorka organizirati vanredne izbora ukoliko se kriza u Federaciji bude oduglovačila na bilo koji način.
Ljubić je naveo da je odluka predsjednika FBiH Živka Budimira da u federalnu Vladu vrati ministra Desnicu Radivojevića bez značaja za hrvatski blok.
Lider HDZ-a 1990 smatra da SDA ne može blokirati promjene u FBiH, pozivajući se na vitalni nacionalni interes, jer to može biti samo vitalni interes te stranke, a nikako Bošnjaka u FBiH. (Srna)