Published On: Uto, lis 12th, 2021

Ljubić: Dogovor ili razlaz

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić u emisiji BHT1 uživo govorio je o zaključcima koje je u ponedjeljak donio Hrvatski narodni sabor.

Ljubić ističe kako je na sjednici Predsjedništva bila “rasprava” o onomu što je “urađeno” i što “nije urađeno” po pitanju Izbornoga zakona.

“U idućem razdoblju očekujemo jedno dinamičnije uključivanje međunarodnih predstavnika, prvenstveno Sjedinjene Države i Europsku uniju”, rekao je Ljubić dodavši kako su dvije presude bazične u onom što HNS želi – a to su presude Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić.

Vraćanje na tvorničke postavke

Govoreći o brisanju etničkih prefiksa o kojemu se govori u zadnje vrijeme, Ljubić kaže kako u BiH postoje tri ustavotvorna i konstitutivna naroda te da još “nema spremnosti” za napuštanje toga koncepta.

Na upit što je po njemu jedino rješenje u BiH kada su u pitanju izmjene Izbornoga zakona, Ljubić kaže da je jedino rješenje “vraćanje na tvorničke postavke Daytona” te da se omogući legitimno predstavljanje svim trima konstitutivnim narodima u onim institucijama gdje ono sada nije omogućeno.

“To je narušeno intervencijama međunarodnih političkih predstavnika”, kaže Ljubić i dodaje kako je Ustavni sud u apelaciji Ljubić kazao kako se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na legitimnom izboru.

“Mi ne tražimo ništa drugo nego da se poštuje Ustav i odluke Ustavnog suda”, kaže. Podsjeća kako meritum nijedne odluke ESLjP-a nije dokidanje konstitutivnosti kao takve nego da se “apelantima omogući da budu kandidati”.

Na upit o tomu postoji li mogućnost za unutarnji politički dogovor oko Izbornoga zakona, Ljubić je konstatirao kako “nažalost dogovor ne postoji”.

“U ovoj zemlji još uvijek postoje i na sceni su političke paradigme kojih smo bili svjesni u predvečerje raspada Jugoslavije”, kaže predsjednik GV HNS-a BiH.

Destabilizacija BiH

Na upit tko je najviše kriv za političku krizu u Bosni i Hercegovini Ljubić podsjeća na vrijeme s kraja rata dodavši kako “uspostavom mira tendencije iz rata nisu prestale”.

“S druge strane su krivi i stranci i međunarodna zajednica koji su se igrali antropoloških inženjera i Dayton gledati kao transformativni sporazum”, stava je Ljubić.

U BiH, kaže, nije moguća dominacija jedne od nacija nad druge dvije.

“Uvaženi svjetski znanstvenici su kazali da bi bilo potrebno tri do sedam stoljeća da se narodi u BiH asimiliraju… BiH je država tri konstitutivna naroda i na tom principu treba tražiti rješenje, po uzoru na razvijene države poput Švicarske ili Belgije”, rekao je Ljubić.

Po njegovim riječima, (ne)zastupljenost Hrvata u Predsjedništvu BiH više ima simboličku nego suštinsku ulogu.

“Suštinsko pitanje ovdje je legitimno političko predstavljanje u domu naroda jer iz njega proizlazi i vlast Federaciji i dom naroda Parlamentarne skupštine BiH… Vrlo malo ljudi to promatra tako”, kaže Ljubić.

Dodaje kako danas imamo dva entiteta i Republiku Srpskoj u kojoj srpska većina može odlučivati sama dok u Federaciji to može bošnjačka većina, a mi “trebamo imati međunacionalni balans”.

Po njegovim riječima, BiH je u destabilizaciji, a “izlaz iz destabilizacije može biti dogovor ili razlaz”, kaže Ljubić i dodaje da zbog međunarodnih čimbenika do razlaza teško može doći pa nam ostaje “dogovor”.

guest
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Krstač
Krstač
1 mjesec prije

Dogovora nema sa islamistima.
Razlaz!

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Krstač
1 mjesec prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

djuro
djuro
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Ima ganga kod kockastih škutora, kaže:” Nesta vina nesta razgovora”

Mevlid
Mevlid
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

A, šta je rekao Franso Miteran ?

Phoenix
Phoenix
Odgovori   Mevlid
1 mjesec prije

Rekao da se njegovo ime nepise tako!
Sugavi cetnik!

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Krstač
1 mjesec prije

Sanjaj o razlazu…nema razlaza dok se ne vrati dug

Citat
Citat
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

 U proteklih 30, a posebno u nekoliko zadnjih godina svi svjedocimo propasti muslimanskog pokušaja ostvarivanja potpune hegemonije nad BiH. Kada se razmotre sva desavanja u BiH u proslom periodu, muslimanski narod u BiH i njegovo vodstvo cinili su sulude poteze, donosili krive odluke i pravili ogromne greske koje su ključne za današnje događaje gdje ubrzano propadaju i na rubu su nestanka kao narod.

Oni odabiru Aliju Izetbegovića za predsjednika (a znali su dobro tko je i koje su njegove pogubne ideje)

Odbijaju Carrington-Cutileirov plan koji je predviđao unitarnu državu ali i podjelu prema etničkom principu (ovim planom su muslimani dobijali 44% BiH, tim planom su prije skoro 30. godina dobivali puno više nego što danas imaju).

Nakon što su izbili sukobi 1992. godine muslimansko vodstvo je potpuno nespremno te se moraju oslanjati na Hrvate i HVO koji ih spašava od potpuna sloma.

Alija Izetbegović odbija vojnu suradnju s hrvatskim snagama i time olakšava Srbima zauzimanje prostora u BiH. Srbi ih potpuno čiste iz ogromnog djela BiH (RS) i nabijaju na par postotaka teritorija oko većih gradova.

Nakon vojnog poraza protiv Srba, Alija umjesto suradnje odlučuje kako je pametno otvoriti novi sukob s jedinim saveznicima koje imaju – Hrvatima.

Nakon kraja ratnih sukoba umjesto fokusa na obnovu i stvarni povratak izbjeglica, političko vodstvo muslimana ne odustaje od ideje potpune dominacije iako su se u ratu uvijerili kako je to nemoguće. Troše milijarde nenamjenski u stvaranje statusa jedine žrtve rata u BiH. Umjesto suradnje s Hrvatima i Srbima oni nastavljaju otvoreni politički rat te 2000. godine uz pomoć MZ nasilno mijenjaju Daytonski sporazum.

Poslije vise od 25 godina fokusa samo na rat, zanemarivanjem ekonomije i održivog razvoja stvaraju katastrofalnu situaciju za vlastiti narod.

Politička klima u svijetu se promijenila, a bh muslimani su i dalje u ludom  stanju ignoriranja stvarnosti, njihovi ciljevi nisu odmakli ni metra od početka, a narod im je doslovce gladan. Na neki način vjeruju koliko god gluposti naprave uvijek će ih netko spašavati. Naravno Hrvati su ih spasili jednom na osnovu kredita od ranije koji su sad potrošili. Krađom humanitarne pomoći su izgubili povjerenje Svijeta. Deportiranjem islamista su izgubili povjerenje Arapa. Na sličan način su zahladili odnose sa Iranom. Zbližavanjem sa Erdoganom su izgubili povjerenje Amerikanaca itd.

Prevrtljivošću, sjedenjem ne na dvije nego valjda na desetak stolica, su se doveli do toga da baš nitko nema povjerenja u njih. Jednostavno s njima više nitko ne želi gubiti vrijeme, niti pregovarati. Tu se najbolje odmaknuti nek divljaju međusobno i baviti se svojim poslom.U međuvremenu su izgubili i tu demografiju u koju su se uzdali. Padaju vrlo brzo ispod milijun. Od trenutne situacije jedino je crnja budućnost. Kao reakciju na sve ovo, oni nosaju petokrake i pionirske kape po Sarajevu. Očekuju valjda da ce Tito uskrsnuti ili što li? Čak i ako bi evo Tito osobno došao, nešto sumnjam da bi Bakir dobro prošao. Zazivanje Tita je zapravo njihova intimna podsvijest da dobri (halal) Hrvati i Srbi preuzmu brigu o njima.

 Oni i dan danas ocekuju i nadaju se da ce vecina kafira odseliti (prestati biti politicki faktor) cime ce njima unitaristima (graDZanima) biti otvoren put ka begovatu.

I najnovija nihova katastrofalna politika, nakon što vide da sve ide u propast, umjesto da takijaju i glume da su normalni, oni zatežu do kraja sa Hrvatima i Srbima nadajući se tko zna čemu. Kad rezultat ovog najnovijeg blesaranja bude jos vece vlastito pojačano iseljavanje onda će se čuditi kako i zašto?

Narod koji je po projekcijama 90tih sada trebao imati 3 milijuna, u ovom desetljeću pada ispod milijun. Umjesto cijele BiH zbog koje su krenuli u rat, imaju četvrtinu (23%), a i to im je sada upitno. Napravili su sebi neprijatelje i od Hrvata i sada su potpuno okruženi neprijateljima. Mogao bih ovako nabrajati koliko hoćeš, ukratko jedino što imaju je nada da će im Amerikanci čudesno isporučiti samo njihovu islamsku državu na tacni.

Dakle, bi li se ti mijenjao s njima?

AC/DC
AC/DC
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

Ni u kom slučaju!!!

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

POSLIJE mirovnog sporazuma 1995 u Dejtonu svjedocimo da je EVROPA MZ I SAD POD PROTEKTORATOM DRZE BOSNJAKE I BOSANSKE GRADJANE NAGRADIVSI SRPSKU I HRVATSKU AGRESIJU..SVETOSAVSKIM TERORISTIMA DADOŠE POLA BOSNE NAGRADIVSI srpski GENOCID nad Bošnjacima i Hrvatima…EVROPA i vatikan zaustavljaju ARBIH preko Amerike na kraju vojnog poraza genocidne paradrzave HRHB katolicke tvorevine.zasnovane na genocidu nad Bošnjacima i Srbima presudjene UZP .EVROPA MZ I AMERIKA DRZI U OKOVIMA I DANAS BOSNU I BOSNJAKE PA I SRBE I HRVATE KOJI NE PRIPADAJU POLITICKIM OPCIJAMA SREDNJEVJEKOVLJA TEORIJE KRVI I TLA. PITAMO SE DOKLE CE BOSNA I BOSNJACI POD KONTROLOM I ZASTITOM AMERIKE I EVROPE TRPJETI OKUPACIJU SRPSKOG I HRVATSKOG FASIZMA..

MateMo
MateMo
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Čuj genocidna HRHB, pa najgenocidnija je bila muslimanska vojska TZV ARBH koja je vršila ritualna ubojstva. A te snove da bi vi pobjedili HVO da vas nisu kao zaustavili pričaj i dalje maloj djeci.Već sam ti pisao da bi se usmrdili u Sarajstanu da vas svijet ne oslobodi.

djuro
djuro
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Ne inzistiraj na ravnaju računa, dobiti ćeš po glavi

Zoki
Zoki
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

To, Đuro! Kratko i jasno! Najjači si!

Phoenix
Phoenix
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

A ti po pici

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Razlaz će biti ako i kada BOSNJACI odrede

MateMo
MateMo
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Ja vi će te se nešto kao pitati. SMJEŠAN SI

Bosna
Bosna
Odgovori   MateMo
1 mjesec prije

Jok vi cete

djuro
djuro
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Vi ste uvijek određivali onako kako vam se naloži

Anonimac
Anonimac
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

sta ces ti picko katolicka da vam nije hrvatsje tj srbije zgazili bi vas ko mtave a vas skutore protjerali do matice tj irana picka vam materina klerofasisticka

Phoenix
Phoenix
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Nije to katolik, nego obicni srpsko smece

djuro
djuro
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Sjećam se kao da je juče bilo. Ako ste bili deset puta jači, mogli ste štogod napraviti

Anonimac
Anonimac
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Samo zini i jednu lojavi turčine gardijske brigade čekaju spremne, mislim da ni srpske neće sjedit skrštenih ruku, ima da Vas lansiramo direktno u kabul

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

A KOLIKO ono dreknu onih tigrova gardista iz SPLITA …smesni ste bre svjesniji od CETALJA

djuro
djuro
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Kakve brigade, dosta je lovačka sekcija, ako zavisti, uljeću vatrogasci

Bosna
Bosna
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Dobro si iskompleksiran. ArBiH nakon 25 godina te u snu proganja

većina
većina
Odgovori   Krstač
1 mjesec prije

može,hajte kući

Bosna
Bosna
Odgovori   Krstač
1 mjesec prije

Uzp štraco, slobodno za Zagreb

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

I kad se razidjemo opet cemo se klati a mozda i napadnemo jedni druge.Jedini izlaz je da Srbi dovedu 1 milion srba iz Srbije a hrvati 1 milion hrvata iz Hrvatske i da trazimo ukidanje entiteta i gradjansku BiH.Prosto ko pasulj.Pa da vidimo komsičogluva sta ce na to.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Bedastoća, možemo dovesti samo 2 miliona Pakistanaca – sumnjam da bi ovi iz Hr i Sr došli u Bosnu bez mrkve i batine…

Srbče
Srbče
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Nemozete im dati drzavljanstvo i nemaju pravo glasa.A mnogi srbi u srbiji su rodjeni u BiH imaju pravo drzavljanstva,kad oni dobiju i djeca mogu traziti.Tako i u Hrvatskoj.250 000 Srba iz BiH krajine je preseljeno 1948 u vojvodinu.Mi samo hocemo da tim gradjanima damo dvojno drzavljanstvo.to je njihovo pravo.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Ovi su u vojvodini su upisani da su pobijeni u Jasenovcu.a sve cetnik do CETNIKA …srpska posla…laž…LAŽ

Bosna
Bosna
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

250 000 abortusa godisnje u srbiji

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

A boško buva i mikro i slavko

djuro
djuro
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Ili da se milijun Turaka vrati kući, to je manje komplicirano

Last edited 1 mjesec prije by djuro
Bosna
Bosna
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Dosli, i ostajemo

Četnik
Četnik
1 mjesec prije

Gotovo je raja. Turci će izgleda uspjeti u nemogućem: Ujediniće Hrvate i Srbe!?
Ako u ovom uspiju, dolazim u Posušje i plaćam turu svima!
(I can’t believe what I just said!!!)

Mevlid
Mevlid
Odgovori   Četnik
1 mjesec prije

Ali ne dolazi u Zvezdinom dresu !

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Četnik
1 mjesec prije

dzaba vam ujedinjenje bili ste ujedinjeni 92 -95 i nista picke su picke i kukavice skutore

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

23%

Bosna
Bosna
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

51.11% populacije u bosni. Za 20 godina 60%

Bosna
Bosna
Odgovori   Četnik
1 mjesec prije

Šenelukanje na internetu… A ćele kulase priprema

Zoki
Zoki
1 mjesec prije

Što će biti kada se eventualno dogovorimo? Biti će kao i do sada! Prvo vrijeme će muslimani fingirati kao da se drže dogovora, dok ne pronađu rupe u dogovoru i zakonu. Kada pronađu rupe u dogovoru, oni će po starom obrascu. Zato je bolje gledati kako napraviti miran razlaz ako je ikako moguće. Pak ako ne bude moguć mirni razlaz, onda nas u vrlo bliskoj budućnosti čeka ponavljanje gradiva iz 90-ih, jer mi ne možemo živjeti jedni s drugima i tu je kraj priče. Nakon ovog mog pesimističnog osvrta, neka nitko ne misli da želim ili zagovaram rat? Ma niti pod razno, jer sam ga dobro osjetio na vlastitoj koži. Međutim i nakon svega što sam prošao u zadnjem ratu, više volim biti realan nego živjeti u lažnoj nadi.

Phoenix
Phoenix
Odgovori   Zoki
1 mjesec prije

Pa ti si se vec osamostalio i nezivis vise u BiH

većina
većina
Odgovori   Zoki
1 mjesec prije

hajte ba vi kući svojoj

Tribun
Tribun
1 mjesec prije

Ne znam kome treba zahvaliti na tome da se umjesto kokodakanja o “euroatlantskim integracijama” počelo govoriti o stanju na terenu. A trenutno stanje na terenu je RAZLAZ. 

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Tribun
1 mjesec prije

Samo razlaz nema druge

AC/DC
AC/DC
1 mjesec prije

Bože o razlazu???
Nešto se tu kuva!
Sve mi se čini da su Bošnjaci zagrizli prevelik komad
koji se neda progutat!
Dali je ovo sve smišljeno u USA kuhinji?,
da ih se pusti da se “pohase” i na kraju kažu;
Sami ste krivi!
Imali ste šansu napravit državu a vi je niste iskoristili.
Tko sa njima tikve sadi……,!
Ako se ne nadišu i dobro razmisle mogli bi ostati i bez “krajine”
koja bi se u slučaju sukoba “istopila”.
Ostala bi “Gaza” , Sa-Ze-Tuzla ,ne sa dva nego jedan milion građžana.
Baš me zanima dali bi i onda birali Sejdu?
Povijest se kod nas “balkanaca” nažalost ponavlja!
Onda opet Heljp bosnia!!!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   AC/DC
1 mjesec prije

Pusti Biden bosnje niz wc solju

Bosna
Bosna
Odgovori   AC/DC
1 mjesec prije

Voliš prijetiti dok si anoniman

AC/DC
AC/DC
Odgovori   Bosna
1 mjesec prije

Eto ti si javan?

Kleme
Kleme
1 mjesec prije

DOM NARODA=KURTILJEROV PLAN

Reduciranje Dom naroda zamjena za kurtiljetov plan (hrvatima opcina mostar bosnjacima srednja bosna)

AC/DC
AC/DC
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Nikakvi planovi!!!
Poštivanje Ustava i Dejtona ili razlaz!!!

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   AC/DC
1 mjesec prije

Bake…ovi se još nisu razišli

Anonimus
Anonimus
1 mjesec prije

Ko li će trpiti ovolike Hercegovce u Hrvatskoj! Lik dva i pol desetljeća mjesečno prima 5000-6000 KM i više, od bh. Parlamenta do Sabora. I ništa, ama baš ništa, nije uradio. Još prijeti razlazom, starudija jedna.

AC/DC
AC/DC
Odgovori   Anonimus
1 mjesec prije

Kakva ba hrvatska,
Samostalna,
Herceg-bosna po uzoru na Luxemburg!

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   AC/DC
1 mjesec prije

Jednosmerna NJOFRINA HRHFOSNa.bila pa pukla …vidi transkripte

Bosna
Bosna
Odgovori   AC/DC
1 mjesec prije

Ti ni gospa iz Međudražja premazana flouroscentnom mašću ne može uraditi

djuro
djuro
Odgovori   Anonimus
1 mjesec prije

Lik je bio vrhunski ortoped, ranjena Sarajlije dobro ga poznaju, sad je dobio ulogu da kaže ono što mu se naredi.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Ortoped je valjda doktor koji lomi noge bježeći iz opkoljenog SARAJEVA od svetosavskih i saveznika im katoličkih terorista UZP

Anonimac
Anonimac
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Jebo ti konj krvavim kurcem nevinu sestru na majčinom grobu

Bosna
Bosna
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Ti ni gospa iz Međudražja premazana flouroscentnom mašću ne može uraditi

Phoenix
Phoenix
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Bio i Raso psiholog! Sad je postao sexobjekt negdje u Engleskoj

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Phoenix
1 mjesec prije

Raso napravi državu a vi ostadoste u kavezu 23%, još kad vam ga sad hrvati suknu neće vam ostat 10%

Nadimak
Nadimak
1 mjesec prije

Ministrica Bisera Turković je lijepo objasnila u čemu je problem nefunkcioniranja države BiH, riječima: “I nakon rata je rat.”

I to sve jasno objašnjava.

Islamisti su jednostavno ratno razmišljanje i djelovanje nastavili u državi BiH.

Nisu ni dali šansu suživotu.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Nadimak
1 mjesec prije

E sad će dobit i nakon 23% 13%

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

E sada ćete dobiti treći samo granica je 23 cm iznad JAJCA kraljevskog

Anonimac
Anonimac
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

To ti je mater dobila u smrdljiva turska usta

Bosna
Bosna
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Samo prijetite. Doće cica na kolica kurvin sine

Anonimac
Anonimac
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Jebo ti konj krvavim kurcem nevinu sestru na majčinom grobu

većina
većina
Odgovori   Nadimak
1 mjesec prije

sve dok se na bosnu nasrće je rat…….

Anonimac
Anonimac
Odgovori   većina
1 mjesec prije

bosna ti je na 23% majmune

djuro
djuro
1 mjesec prije

Šta se ovo dešava, svi podignuli glavu?

djuro
djuro
1 mjesec prije

Biti će vruća zima, ja drva ne kupujem

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

Ti cetalju NEMAS kada jer sijeces drva u drzavnoj sumi i prodajes turcima da bi prezivio

Kanister 23%
Kanister 23%
1 mjesec prije

Šnjoko nije svjestan šta hoće ni kog podržava. Podržava ono što će mu se obiti o gloooovu… Ako je ikad iko rasturi, biće to Šnjoke.

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Kanister 23%
1 mjesec prije

Samo ti citaj dela grbovnika

FARANO.MARXISTA
FARANO.MARXISTA
1 mjesec prije

NACIJA I VJERA U 21-VOM STOLJEĆU  ĆE BITI POVIJESNA PROŠLOST,ODNOSNO TEMPI PASSATI.

NACIJA I VJERA NAJMANJE ĆE BITI OBILJEŽJE NOVOG ČOVJEKA 21-VOG STOLJEĆA ,JER TEHNIKA I TEHNOLOGIJA JE VEĆ SADA PLANETRANIH RAZMJERA, KOJA DIKTIRA TOTALNO DRUGAČIJE POIMANJE SUTRAŠNJICE, A DA NE GOVORIMO MALO DALJNJE PERSPEKTIVE ČOVJEKA NAŠE PLANETE.
SIGURNO ZNATE DA SE VEĆ U VELJAČI 2021 GODINE PRIPREMJU NAŠI SUGRAĐANI PUTOVATI NA MARS ŠTO NAM JOŠ SA SADAŠNJEG STAJALIŠTA IZGLEDA DALEKA PERSPEKTIVA, JER SE RADI O NOVIM LJUDSKIM STREMLJENJIMA SPOZNAJE DRUGIH PLANETA KOJE ČOVJEK ŽELI I HOĆE OSVAJATI ,JER JE TO U LJUDSKOM BIĆU KOJE JE SVIJESNO SEBE, ŠTO BI REKAO HEGEL, KAO PREDMETA SVIJESTI I SVIJETA U KOJEM ŽIVI, ALI I PRIRODNIH DATOSTI KOJE GA OKRUŽUJU A NIČIM OGRANIČENE. PA MISLEĆEM BIĆU NA TOM STUPNJU SPOZNAJNO OBRAZOVANOG UMA NEMA PREPREKE ,JER MU JE TO ISKONSKA PRIRODA PONUDILA DA TRAGA ZA ONIM ŠTO GA ČINI SLOBODNIM DA SE PREDICIRA U TOJ ISKONSKOJ PRIRODNOJ NADARENOSTI.

PA TAKO NEĆE BITI NI VREMENA NI POTREBE ZA TO DA SE UPREŽEMO U NEKO NOVO UDRUŽENO NACIONALNO LEGLO ,VJERSKU TRADICIJU ILI ROBOVATI NEKOJ POVIJESNOJ TRADICIJI , NE ZATO ŠTO TU TRADICIJU I POVIJESNU PROŠLOST TREBA OSUDITI ILI ZA NJOM PLAKATI VEĆ ZATO ŠTO NEĆE BITI POTREBE JER, KAKO REKOH, TEHNIKA I TEHNOLOGIJA KOJU LJUDSKI UMOVI STVARAJU STALNO ĆE NAM BITI NOVI IZAZOVI I OKUPACIJA ZA ONIM ŠTO JE NEPOZANTO, NE RADI REPRODUKCIJE ŽIVOTA, JER ĆEMO PREDMETA ZA REPRODUKCIJU ŽIVOTA IMATI U IZOBILJU, NEGO TRAŽENJE NAŠE SVRHE ŽIVLJENJA.

sim
sim
1 mjesec prije

Ljubicu jesi li cuo Milovanivica igdje u javnosti da je se oglasio i podrzao “maloumni HDZ-hercegovacki projekt Bosne i Hercegovine” … poslije onog susreta s Mesicem i Izetbegovicem …
Nikako da ti i Covke prihvatite cinjenicu – Da je tvoj “izabrani” HDZ BiH najveci luzer u povijesti Hrvata na ovim prostorima … to se vec pokazuje … (samo politicki Luzer je spreman se odreci Hrvatske Bosne i busati se HDZ-hercegovackim maloumnim interesima). Nije ni cudo sto vas Dodik podrzava pa rado bi vas on smjestio u Zapadnu hercegovinu da mu zauzvrat ne dirate i zaboravite Hrvatsku Bosnu – to je i Izetbegoviceva tajna zelja ako hocete.
Ovo sto pokusavate je samo dimna zavjesa kako bi se zajedno sa svojom mafijom mogli mirno osigurati i umiroviti negdje u Hrvatskoj i umiriti pobunu u vlastitim redovima radi cinjenica i vaseg neupitnog djela koji se ogleda najvise u katastrofalnoj Demografiji nacije na cijelom podrucju BiH … Samo trebate gosp. Prevrtljivi usporediti Stanje prije 95. i danas – da ne spominjem prije 91. To su HDZ BiH djela i rezultat vaseg mafijaskog politikanstva.

Tvrle
Tvrle
1 mjesec prije

BiH mi liči na hor u kome Bošnjaci pjevaju ilahije, Hrvati gange, a Srbi ojkaču i to sve u isto vrijeme. Možete li uopšte zamisliti takav zvuk. Evo još jednom kopija mog posta od prije neki dan kao ilustracija:

Postoji nekoliko mogućih i nemogućih scenarija kako od BiH napraviti, ne možemo reći uspješnu, do toga je daleko, nego donekle normalnu državu, u kojoj bi ljudi bili sretni i kada rade, gledaju dnevnik, a ne samo kad odu u prirodu ili imaju (uspješan) sex. Onu manjinu političara i tajkuna, što potkradaju obične ljude, ne računamo.
Dakle, prvi scenario je da svi postanemo Bošnjaci, pređemo na Islam i prihvatimo islamsku deklaraciju kao vodilju, ili makar da se poudamo i poženimo za muslimane i postanemo kao Željko Komšić. Zvuči nemoguće, čak i samom Željku Komšiću.
Drugi scenario je da ukinemo svu domaću vlast i dovedemo strance da nam vode državu, ministarstva, sudstvo, policiju, a domaći da rade niže poslove. To već imamo ili smo imali, pa su stranci postali korumpiraniji od nas.
Treća mogućnost je da Srbi i Hrvati prihvate dominaciju Bošnjaka, da se bira jedan predsednik – Bošnjak, ili neki Željko, ipak bolje Bošnjak. Takvo nešto smo imali za turskog vakta. Nije valjalo, raja se odmah bunila protiv zuluma.
Četvrta mogućnost – da se napravi iskrena podjela vlasti na tri djela, bez obzira na broj, da svi vole i poštuju ovu državu i žele dobro svima, bez obzira na ime i na vjeru. Najbolje rješenje, ali “Zvjezdane staze” djeluju kao realnost u poređenju sa ovim. Možda za hiljadu godina, ako tada bude života na zemlji.
Peta mogućnost – da ukinemo vjere i nacije i budemo svi Bosanci. Naciju bi nekako i ukinuli, ali od čega bi živjeli silne hodže i popovi, raznorazne zajednice. A ne bi se složili ni Hercegovci.
Šesta mogućnost – da se naprave tri federalne ili konfederalne jedinice i da postoji formalno Predsjedništvo, sastavljeno od predsjednika te tri jedinice, da nema zajedničke vojske, zajedničke policije, zajedničkih finansija.
I sedma – Svako sebi, ali da granice budu neformalne i da bude puna sloboda kretanja, da se zna šta je čije i da svako ko živi na “tuđem” terenu ima sva grđanska prava, kao i pripadnik većine, ali da bude svjestan da će u Sarajevu predsjednik uvjek biti neki Bakir, a nikada Željko. Željko služi samo u onim gornjim opcijama. Isto tako da će u Banja Luci biti neki Mile ili Radovan itd.
 
Evo, recite vi da li je nešto od ovoga moguće ili postoji bolji predlog. Pusti ono – građanska itd. Nismo mi sazreli za to, sve dok nam hodže i popovi naređuju šta da radimo i govore da je jedino naša vjera prava. Malo sam se i šalio, naravno, mada se teško šaliti sa ovom nakaradom.

MateMo
MateMo
Odgovori   Tvrle
1 mjesec prije

E ova sedma je sasvim normalna za normalne ljude, ali takvih je u bosni a pogotovo u sarajstanu vrlo malo.

bih ne bih
bih ne bih
1 mjesec prije

Intervju me zadivio ne od Ljubica nego od votiteljice koja je se vodila profesionalnoscu i sigurno jedna od najboljih voditeljica u BiH nije bezobrazna nije bahate da isprovocira sugovornika. Voditelji iz N1 mogu se ugledati na ovu osobu..

max
max
1 mjesec prije

Hrvatska Republika Herceg Bosna

Bosna
Bosna
Odgovori   max
1 mjesec prije

Ti ni gospa iz Međudražja premazana flouroscentnom mašću ne može uraditi

Bosna
Bosna
1 mjesec prije

Ko ti za pravo daje klepavi? Nihe Bosna tvoja pa da se pitaš nešto

MateMo
MateMo
Odgovori   Bosna
1 mjesec prije

A eto tvoja je