Published On: Čet, tra 15th, 2021

Ljubić: Bošnjacima odgovara ‘status quo’

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), rekao je da prema ponašanju bošnjačke mainstream politike dalo bi se zaključiti da im odgovara svojevrsni status quo, barem kad su odnosi u FBiH u pitanju i postupno ovladavanje hrvatskom kvotom u institucijama FBiH i države.

“Što su Bošnjaci, bilo kao narod ili građani, dobili od toga – ništa. Odnosno u gubitku smo svi u Bosni i Hercegovini”, rekao je Ljubić u pisanom intervjuu za “Nezavisne novine”.

Ljubić je uvjeren da će ove godine doći do ograničene promjene Ustava i promjene Izbornog zakona temeljem Odluke Europskog suda u Strasbourgu i Odluke Ustavnog suda BiH (u predmetu “Ljubić”).

Na upit tko može natjerati Bošnjake da prihvate izmjene, može li to učiniti politika Hrvata ili će pak biti potrebna međunarodna intervencija Ljubić je kazao: ”Prema ponašanju bošnjačke mainstream politike dalo bi se zaključiti da im odgovara svojevrsni status quo, barem kada su odnosi u FBiH u pitanju, postupno ovladavanje hrvatskom kvotom u institucijama Federacije i države (u dva navrata Predsjedništvo i Vlada Federacije, u tri navrata Predsjedništvo BiH – slučaj Komšić…) Što su Bošnjaci, bilo kao narod ili građani, dobili od toga? Ništa. Odnosno na gubitku smo svi u BiH”, kaže Ljubić dodajući da da je političke odgovornosti, ako hoćete i patriotizma, nitko, a ponajmanje Hrvati bi trebali tjerati nekoga da idemo ka promjenama koje će standardizirati i harmonizirati odnose među konstitutivnim narodima u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti.

”Hrvatski prijedlozi za izmjenu Izbornog zakona su već sada prepoznati kao doprinos stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posebice u međunarodnoj zajednici, a to najbolje pokazuje “non paper” šest zemalja EU, mahom susjeda koji najbolje i poznaju prilike u BiH i nekoliko rezolucija Europskog parlamenta u kojima se traži ustroj BiH “na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja”. Pismo državnog tajnika SAD A. Blinkena: Mi, također, podržavamo promjene izbornog zakonodavstva u skladu s odlukama Ustavnog suda. Međunarodna zajednica temeljem Daytona ima instrumente, odgovornost pa i obvezu da utječe pa ako hoćete i “natjera” one koji se protive funkcionalnosti i stabilnosti BiH”, kaže Ljubić.

Komentirajući Komšićev ‘non paper’, Ljubić je rekao da je Komšić potpuno irelevantan za bilo kakvo rješenje u BiH. On je, smatra Ljubić, samo korišten do sada kao instrument velikobošnjačke politike, ovladavanja Ustavom definiranom hrvatskom pozicijom u Predsjedništvu.

”Međutim, izgleda da postaje svjestan da je tome došao kraj. Otuda i nervoza, osjećaj napuštenosti i otuda ovaj, blago rečeno, neobični “non paper”. S obzirom na to da je dobio adekvatan odgovor (tipa da zašuti) od EU i Kvinte (SAD, UK, Francuska, Njemačka, Italija), ja nemam potrebe da komentiram taj uradak”, dodao je.

Na novinarsku konstataciju da Srbi mirno promatraju događanja u vezi s Izbornim zakonom, Ljubić, pak komentira da si oni ne mogu dozvoliti taj luksuz, jer se kroz izborni proces se reflektiraju pa i prelamaju odnosi i nacionalne strategije u BiH.

”Velikobošnjačka strategija zagovara stvaranje unitarne BiH bez entiteta i kantona, u konačnici bošnjačke nacionalne države. “Unitarna, ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvatanja daytonskog ustroja, i koja funkcionišena bazi građanskog principa…” (B. Izetbegović, Klub 99) Jasno je svima (pa i bošnjačkoj strani) da to sada nije realno kako zbog protivljenja druga dva naroda, tako i stajališta međunarodne zajednice. Opstrukcija/relativizacija provedbe Odluke US BiH (u predmetu “Ljubić”) ima za cilj ovladati hrvatskom kvotom u Predsjedništvu i Domu naroda i time matematički ostvarti 100% vlasti u Federaciji, odnosno 2/3 vlasti na razini države. To bi u nekoj varijanti, u budućnosti, stvorilo uvjete za promjenu temelja Ustava, ali na legalan način. Evo zašto srpska strana ne smije nezainteresirano posmatrati razgovore o izmjenama Izbornog zakona, naravno ukoliko nemaju u planu također neku radikalnu nacionalnu strategiju”, kaže Ljubić.

Komentirajući raniju izjavu da na miran način neće biti moguće ukinuti ravnopravnost Hrvata u BiH. Ljubić je izmeđuostalog rekao da je u Daytonu dogovoren i sklopljen Mirovni sporazum i uspostavljeni su odnosi “na podjeli vlasti, posloženoj do najsitnijih detalja, koja regulira način na koji tri različite etničke strane mogu ostvariti podjelu vlasti u raznim predstavničkim organima države.

”Tko to danas smije sebi dozvoliti da naruši taj balans i ugrozi mir, postignut u Daytonu, do kojeg se došlo nakon krvavog rata i dugog mirovnog procesa. Smatram ne samo da nisu mogući ukidanje nacionalne ravnopravnosti, unitaristička država i razlaz na miran način, to nije moguće niti ratom. Dva su osnovna razloga za to. Prvo, niti jedna strana u BiH nije toliko nadmoćna da bi vojno porazila druge niti je toliko kulturno superiorna da bi ih asimilirala na miran način. Stoga je jedino rješenje da tri strane u BiH, odgovorno i u dobroj vjeri, pristupe izmjenama Izbornog zakona koje će omogućiti svakom konstitutivnom narodu da izabere svoje legitimne političke predstavnike u institucije Ustavom za to predviđene. BiH može biti funkcionalna i opstati samo kao konsenzus tri njene etničke nacije, odnosno kao konsocijacijska demokracija, kao višenacionalna federacija, na kojim principima je u Daytonu dogovorena. Ne tvrdim da je Dayton idealan i da se ne treba i ne može mijenjati. Međutim, svaka promjena, pa da je riječ o zarezu, mora biti rezultat dogovora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda”, kazao je Ljubić.