Published On: Pon, stu 27th, 2017

Ljubav prema vlastitoj zemlji: Veća turska i manja BiH zastava na stolu Vlade USK

U Bihaću je danas održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija iz oblasti zdravstva sa područja USK, sindikata i Vlade USK s ciljem prevazilaženja stanja u zdravstvu i okončanja štrajka liječnika medicine i stomatologije koji je počeo jutros.

Prema riječima Hazima Kapića, ministra zdravstva USK, svrha sastanka bila je da se pokuša uvidjeti da li Zavod zdravstvenog osiguranja USK posjeduje financijska sredstva kojima bi bilo moguće ispuniti zahtjeve sindikata.

“Na kraju, saznali smo da Zavod nema tih sredstava. Mislim da su se svi složili kako bi povećanje od koeficijenta od 0,5 bilo svima prihvatljivo i da bi to rješenje moglo biti prihvaćeno”, rekao je Kapić za Klix.ba.

On je istakao da je štrajk liječnika medicine i stomatologije išao “ubrzanim tempom” i nije do kraja pratio zakonsku regulativu.

“Nije ispoštovan rok od 45 dana kada je u pitanju pregovarački proces i požurili su sa štrajkom. Zbog toga su poslodavci u dilemi je li sada njihova obveza da se obrate sudu i da traže zabranu štrajka, s obzirom na to da zakonska regulativa nije ispoštovana. Također, na sastanku je bilo priče da usporedba sa Kantonom Sarajevo objektivno nije moguće zato što je budžet njihovog Zavoda četiri puta veći i nije realno da se njihovi zahtjevi porede s Kantonom Sarajevo”, kazao je Kapić.

On je istaknuo da je jedina moguća opcija nastavak mirovnih pregovora, jer su svi zajedno u toj problematici i da zajedno moraju tražiti rješenje.

Premijer USK Husein Rošić je naveo da zahtjevi sindikata podrazumijevaju dodatna dva milijuna KM koja Zavod zdravstvenog osiguranja nema.

“Mi ćemo sve učiniti da se taj štrajk što prije završi. Ja vjerujem da ćemo uspjeti sukcesivno povećavati plaće i to treba uraditi. Isto tako, treba stvoriti stalni financijski okvir da se više ne dovodimo u situaciju da konstantno imamo pregovore oko satnice, visine osnovice i nekih drugih stvari”, naveo je Rošić.

Direktor Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću Smail Dervišević kazao je kako će tijekom trajanja štrajka uposlenicima ove ustanove biti zabranjen rad u privatnoj praksi.

“Svim liječnicima koji imaju rješenje od direktora bolnice da po Zakonu mogu raditi 30 posto vremena mimo kantonalne bolnice ta rješenja jutros su povučena. To znači da od direktora bolnice neće imati odobrenje i rješenje za rad u privatnim zdravstvenim ustanovama dok se ne okonča štrajk. Oni liječnici koji budu radili bez rješenja, mislim da je to stvar inspekcijskog nadzora. Oni su svjesni toga i da je to zakonska regulativa”, istakao je Dervišević.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona koji su i pokrenuli štrajk.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare