Published On: Sun, Jan 14th, 2018

Ljevica bi sa tri kandidata podijelila svoje birače

Politička Analitičarka Ivana Marić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da joj nije jasna ideja SDP-a da ljevica ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva, te da bi razumjela da imaju jednog kandidata u RS, a drugog u Federaciji BIH jer su to odvojene izborne jedinice.

– Međutim, ako imate bošnjačkog i hrvatskog kandidata vi time dijelite svoje biračko tijelo jer svako ima samo jedan glas. DF je to uradila na prošlim izborima i neslavno je prošla. SDP će na ovim izborima sigurno dobiti više glasova nego na prošlim općim izborima, ali ne toliko da može osvojiti mjesto u Predsjedništvu ako podijeli svoje birače. SDP će kandidiranjem više kandidata za Predsjedništvo sigurno utjecati na rezultate ostalih kandidata. Međutim, niko za sada ne može reći na koji način će se to odraziti na konačne izborne rezultate za Predsjedništvo niti kome će to pomoći, a kome odmoći, kaže Marić.

Na tvrdnje da to umanjuje šanse i Željku Komšiću, Marić kaže da stranke lijeve orijentacije imaju šanse da dobiju mjesto u Predsjedništvu samo ukoliko idu sa jednim kandidatom.

– Imali su priliku da to nauče na svojoj greški na lokalnim izborima kada su izgubili neka načelnička mjesta jer je svako išao sa svojim kandidatom. Na izbornim listama za parlamente mogu ići i sa zasebnim listama jer im to čak može donijeti veći broj mandata zbog specifičnosti bh. izbornog sistema, kaže Marić.

Kaže da, iako se Dodik nalazi na crnoj listi SAD ipak ima najveće povjerenje građana RS-a te da bi, sve dok ne završi u zatvoru ili ne bude smijenjen,  ostale stranke morale s njim razgovarati.

– SDP i SNSD su dugo godina imali odličnu suradnju i nema ništa neobično u tome da predsjednici ove dvije stranke održavaju kontakt. Ono što je probudilo špekulacije je to što su sastanak pokušali sakriti od javnosti, iz samo njima poznatog razloga, kaže Marić.

Komentirajući ulazak Draška Aćimovića i Vojina Mijatovića iz PDP-a i NDP-a u SDP, Marić kaže da su
stranački transferi postali redovna pojava u BiH, posebno nakon izbora kada je svaki glas bitan za formiranje vlasti.

–  Za razliku od tih transfera, koji su često povezani s dodatnim finansijama interesima, transferi prije izbora su nešto drugo. SDP je prethodnih godina oslabila u RS-u, a ovim transferima već etabliranih političara je povećala šanse za ostvarenje boljih izbornih rezultata, kaže Ivana Marić za Vijesti.ba.