Published On: Pet, lis 3rd, 2014

LEPOTE ŽIVLENJA EDNOG FOLIRANTA: Reuf Bajrović bi preko DF-a do veleposlanika u Washingtonu

Reuf Bajrović, siva eminencija Željka Komšića koji je nekad funkcionisao kao siva eminencija Zlatka Lagumdžije, a koji ga je potom izradio pa se Reuf ljutnuo, javno se prije par dana odrekao Martina Raguža na FaceTV .

Iako je isti Reuf po Washingtonu prije godinu dana tvrdio trijumfalno kako je našao novu rupu u hrvatskom sistemu i kako  će Hrvatima u oktobru metnuti Martina, preko noći ga se odriče. Zašto?

Da bi postao veleposlanik u Washingtonu trebat će mu i Čovicev potpis, a procjene Reufovog NGO-a koji se zove NDI jesu da Raguž neće uspjeti dobiti dovoljno Komšićevih glasača za pobjedu nad Čovićem. Ti glasovi naime trebaju Suljagiću.

Bajrovićeva želja je naime da Suljagić zadrži što više tih glasova i pobjedi u utrci za bošnjačkog člana predsjedništva. Tako bi Suljaga mlatio po predsjedništvu, Komšić bi bio premijer a Bajrović predstavink unitarne Bosne u USA.

Zato u kampanji nema napada na Čovića od strane DF-a iako se očekivalo da će upravo to društvo biti najrigidnije u napadima na HNS i sve oko njega.

NDI je inače privatna udruga Reufa i gospoje mu koja se još samo glupljem dijelu sarajevske novinarske scene uspijeva prodati kao ‘američki institut’ folirajući se kao ‘jako’ utjecajni i ‘jako’ povezani s američkom vladom.

No činjenica koju kriju je da u State Departmentu znaju za Bilala Bosnića, a da za Reufa Bajrovića, a ni gospoju mu nikad nisu čuli. No, pitanje je jesu li čuli za slučaj gospoje Suljagić? Šteta ako nisu. Sarajevske dženderuše kako vidimo nisu, iako ih je puna čaršija. Namnožili su se ti NGO-i od američkih i norge donacija ko voćke posle kiše.  Iako u Sarajevu nema pijeska one su listom zabile svoje ‘hrabre’ feminističke glavice u sarajevski asfalt. Urbana raja. Jašta. Ako ne znate o čem pišemo – gđa Suljagić naime tuži predsjedničkog kandidata Suljagića za nasilje u braku a sarajevska feministička scena ta to vrijeme vježba zaokruživanja Komšićevog pijetla na izborima. Neka nama našeg kalifata. Nek se zna da u Europi ima jedna ponosna zemljica Bosna u kojoj se zna šta je muško a šta žemsko. Živjela emancipacija i tako to…

poskok.info

 

Preuzeto s mojevijesti.ba:

Iako stranke nerado priznaju da su angažirale marketinške agencije ili stručnjake da im pomognu u organiziranju i vođenju kampanje, ipak se za većinu njih zna koga su pozvali u pomoć. Jedino je još ostala tajna tko je čovjek iz sjene koji vodi kampanju za Demokrtsku frontu. Ozbiljnost kampanje DF-a govori o tome da se oni ne oslanjaju samo na vlastite članove već i na stručnu pomoć izvan stranke.

Nevjerovatna sličnost između izborne kampanje SDP BiH iz 2010. godine i DF –Željko Komšić za izbore 2014. godine navela nas je da istražimo tko se krije iza organizacije ove dvije kampanje.

U organizaciji SDP kampanje za opće izbore 2010. pomagali su Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Suljagić je iskustvo iz SDP kampanje prenio na novu stranku koja ga je kandidirala za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Nakon izborne pobjede SDP je u znak zahvalnosti za pomoć u kampanji Suljagića predložila za ministra obrazovanja Kantona Sarajevo. Bajrović je imao znatno veće ambicije i tipovao je na mjesto ministra vanjskih poslova, pa čak i predsjedavajućeg Vijeća ministara. Nakon što je ponudu da bude zamjenik ministra civilnih poslova BiH shvatio kao uvredu, napustio je SDP.

U prilog istinitosti naših navoda govori i činjenica da ne samo da su Bajrović i Suljagić promijenili stranke, već je i NDI promijenio svoje favorite. Za razliku od 2010. godine kad mu je favorit bila SDP, sada je to Demokratska fronta Željka Komšića. Šta se promijenilo pa se NDI okrenuo Komšiću i njegovom političkom projektu?

Ovu promjenu možemo objasniti samo činjenicom da je Bajrović odlučio podržati DF. On ima ogroman utjecaj na raspodjelu novca nevladinim organizacijama preko supruge Ivane Bajrović Cvetković (ex. Howard) koja sudjeluje u raspodjeli novca moćnog NED-a. NDI je od NED-a dobio oko milijun dolara. Među organizacijama koje financira NED je i organizacija “Zašto, ne” koju vodi Bajrovićev i Suljagićev prijatelj, Darko Brkan. ‘Zašto ne’ je 2010. godine dobila također više stotina tisuća dolara. Bajrović koristi upravo te kapacitete da bi birače preko “objektivnih” i “neutralnih” organizacija uvjerio da trebaju glasati za DF, a protiv vladajućih stranaka.

Ovom spisku možemo dodati i web portal Istinomjer kojeg predstavlja djevojka Darke Brkana. Ovaj obiteljsko-prijateljski klan koristi i pojedine FB-stranice koje su napravili već nekoliko mjeseci prije izbora, što govori u prilog da je sve ovo znatno ranije isplanirano. Putem stranice Relevantna razina duhovitosti na šaljiv način žele pravovremeno educirati birače koji su to ispravni kandidati, a koji ne.

Da je Bajroviću jedino bitno da se dokopa mjesta ambasadora BiH u Americi vidi se i iz favoriziranja Suljagića, a pokušaja guranja Željka Komšića u drugi plan. Moguće je da njih dvojica imaju namjeru da nakon izbora preuzmu vodstvo u stranci, u slučaju da Suljagić pobijedi u utrci za člana Predsjedništva BiH.

mojevijesti.ba / poskok.info
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare