Published On: Sri, lis 9th, 2013

LJEPOTE MAJORIZACIJE USRED BRUSSELESA: Nećemo vratiti Hrvatima fotelju člana Predsjedništva

Predstavnici dva HDZ-a donijeli su na sastanak u ured posebnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena peti po redu prijedlog, kako o “Sejdić – Finci” i kako izbjeći da Bošnjaci ponovno biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Prijašnja četiri o dvije izborne jedinice, neizravnom načinu biranja, modificiranom elektorskom modelu…. bošnjačke su političke stranke odbile. I opet je ista matrica na nekoliko razgovora bila kao i na svim prijašnjim sličnim sastancima. Sve je podsjećalo, kako se doznaje, prizorima iz filma kada dobre dečke uhvate dvojica kriminalaca – pljačkaša. Jedan bi ih kriminalac pustio, ali drugi je opasan i on neće popustiti dok dobri momci ne predaju što imaju u džepovima. Ali, ovoga puta ova uigrana zasjeda kojoj smo svjedoci posljednjih dvadeset godina, a dio je rasvijetljen i u dokumentima CIA-e o upornoj dvostrukoj igri bošnjačkih političara, nije mogla proći. No passaran.

 

Predsjednici dva HDZ-a Dragan Čović i Martin Raguž predstavili su svoj model minimalne višenacionalne zastupljenosti koji je isključio ‘podjelu’ BiH na dva dijela, isključio asimetrična rješenja…, a prihvatljivim su naveli i sve ostale prijedloge. Ali u svemu tome SDP i njezin predsjednik Zlatko Lagumdžija našao je primjedbe. I to upravo predsjednik stranke koji je u dva navrata protivno volje Hrvata kandidirao, a zatim i glasovima Bošnjaka nametnuo svog člana Predsjedništva i time stvorio u BiH najveću krizu od zaustavljanja rata. Doveo je do rušenja Daytonskog sporazuma, pokušaja brisanja Hrvata kao naroda. Uz to je i s krivotvorenom platformaškom federalnom Vladom preuzeo vlast kako bi mogao do temelja pljačkati hrvatska područja. Na jučerašnjim, najprije bilaternalnim, a zatim i multilateralnim sastancima izneseno je više prijedloga, no na kraju se zapravo nije znalo tko je protiv kojega prijedloga od bošnjačkih stranaka kao i zašto je protiv. SDA nije prihvaćao sporazume bliske SDP-u, a SBB je principijelno bio jednako daleko od svih prijedloga koji bi podijelili Bošnjake. 
Bitno je bilo očito da pregovori propadnu kako bi se zadržala sadašnja formula po kojoj Bošnjaci zbog svoje brojnosti mogu komotno izabrati dva člana Predsjedništva. I ne samo to, nego i nastaviti kršiti presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Kada se činilo da pregovori nemaju više smisla, pregovaračima je jučer predstavnik EU prenio poruke upozorenja povjerenika Štefana Fuelea.

VLM