Published On: Sri, svi 22nd, 2013

LJEPOTA ŽIVLENJA U PATRICKOVOJ DŽAMAHIRIJI: Čak 16 milijuna KM dobilo 149 odabranih osoba!

lijanovicPredstavnički dom Federalnog parlamenta priprema posebnu tematsku sjednicu u vezi sa zloporabom  sredstava u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u okviru poljoprivredne podrške kapitalnim ulaganjima. Kako saznaje “Dnevni avaz”, sjednica se priprema usporedo s aktivnostima istražnih organa koji su, na osnovu zaključka Predstavničkog doma, već izuzeli dokumentaciju koja upućuje na kriminal počinjen pod palicom resornog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića, poštenog i nadasve vrijednog biznismena s Visoke Glavice. Najmlađeg mutavca Ilije Ivankovića.
Enver Mehmedović, predsjednik Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, otkrio je u izjavi za “Avaz” da je sporan javni poziv od 5. jula prošle godine, težak više od 16 milijuna maraka, trajao samo osam dana. Navodi kako je utvrđeno da je više od 50 posto od 1.135 aplikanata za javni poziv svoje poljoprivredno gazdinstvo registriralo doslovce dan prije objave ili čak u periodu dok je trajao javni poziv.
– Radna grupa zadužena za kontrolu rješenja ovog javnog poziva utvrdila je da je 16 milijuna KM dobilo 149 odabranih osoba. Više od tri četvrtine aplikacija, dakle više od 700, uopće nije bilo ni otvoreno! Kada je riječ o ovih 149 osoba, kod više od polovine smo utvrdili da nisu ispunjavali uvjete za poticaje, te da je bilo malverzacija s dokumentima – kazao nam je Mehmedović.
O kakvim se teškim zloporabama ministarstva s Lijanovićem na čelu radilo, kako navodi Mehmedović, govori činjenica da su na osnovu istog javnog poziva i nakon njegovog završetka za kapitalna ulaganja dodjeljivana sredstva. Tako se broj probranih osoba popeo na 212, a iznos iz budžeta na 21 milijun KM.
– Smatram da se sjednica Predstavničkog doma treba održati što prije, jer su stvoreni enormni dugovi u prošloj godini. Prema procjeni, Ministarstvo je napravilo najmanje 25 milijuna KM obveza. Dobro je da je podržana preporuka da sve ovo ispitaju istražni organi – kazao je Mehmedović.