Ljekarne u Mostaru: Maske se ne koriste za prevenciju!

MASKE SE NE KORISTE ZA PREVENCIJU!

Potaknuti novonastalom, rekli bismo, umjetno izazvanom situacijom, dužni smo kao zdravstveni djelatnici, upozoriti stanovništvo na neke činjenice.

Zadnjih dana, u našim ljekarnama, svjedoci smo užasne panike koja se proširila među ljudima, a koja nikako nije posljedica znanstveno utemeljenih činjenica, nego naprotiv, velikog broja krivo tumačenih informacija.

Između ostalog, ljudi panično kupuju i traže maske. Maski na tržištu nema, i mi povlačimo zadnje količine, koje nam dobavljači prodaju po stravično visokim cijenama, zbog teškog dolaska do njih. Tako visoke i nerealne cijene smo primorani plasirati i našim pacijentima. Apeliramo na sve ljude, da NE KUPUJU MASKE bez razloga i u panici, jer maske ne služe za prevenciju bolesti.

Maske koriste oboljeli kako bi kihanjem i kašljanjem, odnosno kapljičnim putem, spriječili širenje bolesti. Zdravi pojedinci se mogu zaraziti i ako imaju masku, ako bolesna osoba kašlje u njih. Maski ima u ograničenim količinama, i dobro bi bilo da dođu u ruke ljudima kad one stvarno zatrebaju.

Ono na što trebate usmjeriti svoju pažnju je JAČANJE SVOG IMUNOLOŠKOG SUSTAVA. Bilo to hranom ili dodacima prehrani, ali vaš imunološki sustav je jedini adut kojeg možete koristiti u borbi protiv svakog virusa pa i ovog. Strah i panika su neprijatelji svakog organizma, možda i veći nego virus koji ga napada.

Odbacite paniku, jačajte svoj imunološki sustav, perite ruke, izbjegavajte zatvorene javne prostore i okupljanja, a ako slučajno dođe do infekcije virusom, nosite masku da ne zarazite druge. Poštujte jednostavna pravila, koja vrijede i za svaki drugi virus, a ne samo Corona virus, objavile su ljekarne u Mostaru.