Published On: Fri, Aug 21st, 2020

Lječnici kažu da je stanje moskovskog opozicijskog lidera Navalnog stabilno, a Kremlj obećava istragu ukoliko se pronađu tragovi otrova

Tim koji liječi Alekseja Navalnog uspio je da stabilizira njegovo stanje, rekao je vodeći ljekar. Dr Anatolij Kaliničenko rekao je da je najpoznatiji ruski aktivista za borbu protiv korupcije na intenzivnoj njezi i dobiva neophodne lijekove.
Ljekar je također rekao da nema planova za prebacivanje Navalnog u Moskvu. Njegove pristalice zatražile su premještanje u Njemačku ili Francusku kako bi mogao biti primljen u specijalističku kliniku. Prethodno je portparol predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao da „ako Kremlj ili rusko Ministarstvo zdravlja dobiju zahtjev za Navalnov premještaj u inostranu bolnicu, to bi se razmotrilo odmah“.

“Do sada smo održali nekoliko telemedicinskih konzultacija s vodećim stručnjacima naše zemlje, koji su u mogućnosti da pruže konzultacije u vezi s ovim pacijentom”, rekao je dr Kaliničenko novinarima u četvrtak uvečer. „Svi misle da su svi tretmani i dijagnostički napori sprovedeni pravilno i u potpunosti. Činjenica da smo uspjeli da ga stabilizujemo, da dobijemo trenutnu kliničku sliku, daje povod za oprezan optimizam u pogledu njegovog stanja. ”

Prema riječima dr Kaliničenka, stručnjaci su isključili mogućnost da je Navalni možda imao srčani udar, moždani udar ili da je prebolio koronavirus. “Nema podataka o traumatičnim povredama, uključujući traumatične povrede mozga”, precizirao je. “Nema dokaza o moždanom udaru ili akutnom infarktu miokarda… nismo našli nijednu infekciju.” Regionalno ministarstvo zdravlja je također reklo da aktivista nema cerebralni edem.

U međuvremenu, Peskov je obećao da će vlasti pokrenuti istragu ako se pokaže da je moskovski opozicioni lider otrovan. Izjava je stigla kad je aviokompanija S7 otkrila da aktivista nije jeo i pio ništa na svom planiranom letu iz Sibira do prijestolnice.

“Prvo moramo da sačekamo konačne rezultate testova koji će ljekarima pomoći da utvrde što se dogodilo, što je prouzrokovalo ovu situaciju, što je uzrokovalo da Navalni izgubi svijest”, objasnio je portparol. “Nakon toga, ako se desilo trovanje, ako postoje odgovarajuće izjave ili, ako policija donese druge odluke, pokrenut će se istraga.”

Kremlj press sekretar odbio je da komentira izvještaje nekoliko policajaca koji su stigli u bolnicu u kojoj se Navalni trenutno nalazi na liječenju. Na pitanje da li je Putin bio obaviješten o incidentu, Peskov je primijetio da je “opća situacija opisana u medijima… dostupna apsolutno svima, dostupna je i ruskom lideru, kroz preglede medija koje redovno dobiva.” Peskov je primijetio da je situacija transparentna, jer „ljekari redovno obavještavaju ljude o tome što rade, o stanju u kom se nalazi pacijent.“

Na pitanje da li Kremlj smatra da je situacija sa Navalnijevim trovanjem poseban slučaj zbog kritičkog odnosa opozicionog političara prema aktualnoj vladi, Peskov je rekao da “aktualna vlada ima puno kritičara”. On je dodao da „naravno, ako je život ruskog državljanina ugrožen, situacija je ozbiljna. I ljekari i organi za sprovođenje zakona tretiraju sve građane podjednako ozbiljno. ”

“Ljekari rade sve što treba da urade, angažirani su najbolji ljekari u Omsku”, naglasio je Peskov i dodao da, prema izvještajima medija, omski medicinski radnici “koriste telemedicinsku tehniku i konzultiraju stručnjake iz Moskve.”

Press služba regionalnog ministarstva zdravlja saopćila je da se Navalni trenutno nalazi u prirodnoj komi, prenosi novinska agencija TASS.

„Trenutno se pacijent nalazi u prirodnoj komi, još uvijek je na mašini za vještačku ventilaciju pluća“, navedeno je.

U četvrtak ujutro glasnogovornica Navalnija, Kira Jarmiš, rekla je da je avion koji je prevozio bloggera, YouTube zvijezdu, antikorupcijskog aktivistu i moskovskog vođu protesta izvršio hitno slijetanje u Omsk nakon što je aktivista iznenada osjetio da mu nije dobro. Prema Jarmiš, Navalni je popio samo čaj ujutro. Tvrdila je da bi on mogao biti otrovan.