Published On: Sri, lip 23rd, 2021
#3rd |

Livanjski sir dobio oznaku izvornosti u BiH, čekaju još jednu potvrdu da krenu izvoziti u EU

Nakon što je ranije dobio oznaku geografskog porijekla, Livanjski sir dobio je i oznaku izvornosti u BiH i to nakon procesa koji je trajao deset godina.

“To znači da je sir u potpunosti proizveden u na području Livanjskog polja, da je napravljeno od mlijeka autohtonih pasmina krava i ovaca, da te krave pasu travu na Livanjskom području i da je sve u potpunosti domaće. Mnogo nam znači ova oznaka jer je to još jedan dokaz kvaliteta našeg proizvoda”, kazao je za Klix.ba Jozo Baković, predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar.

Ono što još čekaju u ovom udruženju je izvozni broj, kako bi svoj sir mogli izvoziti u zemlje Europske unije. Baković očekuje da bi ih komisija mogla posjetiti u kolovozu, a smatra da su oni ispunili sve zahtjeve kako bi tu kontrolu prošli.

“Mnogo bi nam značilo kada bismo dobili dozvolu za izvoz u zemlje Europske unije. Cijene u EU su mnogo veće nego u Bosni i Hercegovini i zbog toga nam je značajno pozicionirati se na to tržište. Dobivanje izvoznog broja omogućilo bi nam da krenemo s izvozom, ali isključiva do nas bi bilo sve dalje, da li bismo opstali na tržištu EU ili ne. Smatram da tu ne bismo imali problem jer je naš sir i ranije prepoznat po kvalitetu”, poručio je Baković, piše Klix.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x