Published On: Čet, kol 13th, 2015

LISTOPAD 1995. Uhićenje islamista od strane HVO-a bilo povod za prvi napad na Hrvate

“Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”, stoji u poruci uz jezivu fotografiju ubijenog Tomislava Salopeka.  Hrvatska je članica Antiterorističke organizacije predvođene Amerikom i u poruci ISIL aludira na tu činjenicu.
A napad na Hrvate iz osvete ponavlja se 20 godina kasnije. Listopad 1995. bilo je vrijeme kada je u Rijeci bombaš-samoubojica iz redova terorista pod nazivom Džama Islamija pokušao ubiti ljude zabivši automobil s bombom u zgradu policijske postaje. Tada je poginuo vozač – samoubojica, a pet osoba teško je ozlijeđeno, dok je 21 lakše.
Povod napadu bio je uhićenje Abu Tala’ata al-Qasimija kojeg je izvelo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kada je pokušao ući u Bosnu i Hercegovinu. Nakon zarobljavanja Al-Qasimi je prvo prebačen u Hrvatsku, a potom posredstvom CIA-e u Egipat. To je bio razlog terorističkog napada. na Hrvatsku.
Vođa Džama Islamije u vrijeme terorističkog napada na Rijeku bio je Esam Derbala, koji je umro prošle subote u zatvoru u Egiptu.
vecernji.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare