Published On: Sub, ruj 24th, 2016

Likvidacija kakva se ne pamti: Metak iz snajpera u srce robijaša!


Ubistvo Dalibora Đurića (34), člana škaljarskog klana, likvidacija je koja do sada nije zabilježena u svijetu kriminala.
Đurić, koji je u spuškom zatvoru izdržavao kaznu od dvije godine zbog iznude, upucan je snajperom direktno u srce dok se kretao ka zatvorskoj teretani Poluotvorenog odjeljenja.
Kako navode iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je Đurić izdržavao kaznu, snajperista je imao čist prostor za atentat jer je Đurić bio “sakriven” samo žičanom ogradom, a paviljon gdje je ubijen nalazi se blizu rijeke Zete i šume, te je ubica nesmetano mogao da nadgleda Kotoranina i čeka pravi trenutak da ispali metak.
Iz zatvora dodaju i da je više osuđenika bilo u dvorištu u isto vrijeme kada i Đurić.
– Neko je šetao, neko vježbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao. Pogođen je u grudi. Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu – kažu u spuškom zatvoru.
Poluotvoreno odjeljenje gde je član škaljarskog kriminalnog klana pogođen praktično je potpuno otvoreno odjeljenje, te bilo ko može da priđe skoro do ograde. Nakon atentata na Đurića svi zatvorenici zaključani su u sobe, a policija provjerava da li je ubica radio po direktivi nekoga iz zatvora.
Prvi rezultati istrage ukazuju da se radi o planski izvedenom atentatu u kojem je učestvovalo više od dvije osobe, a provjera je trenutno usmjerena prema odjeljenju u kojem je Đurić boravio.
– Sumnja se da se ubica, sa saučesnicima ili bez njih, automobilom “škoda oktavija”, italijanskih registarskih oznaka, dovezao kroz naselja Rogami i Pričelje do mjesta sa kojeg je pucao. Ta lokacija locirana je na udaljenosti oko 300 metara, na livadi koju reka Zeta razdvaja od zatvorskog kompleksa – naveo je izvor blizak istrazi.
Ubica je potom pobjegao istim putem i zaustavio se pet kilometara dalje, na livadi u blizini kružnog prelaza na Duklji. Ostavio je pušku sa snajperom na zadnjem sjedištu, a onda je polio vozilo velikom količinom benzina, zbog čeka ga je vatra brzo progutala.
Kako se sumnja, automobil kojim je atentator pobjegao ove godine je ukraden u Bosni i Hercegovini, u Istočnom Sarajevu. Italijanske tablice su ukradene u mjestu Udine, u Italiji, i to prošle godine.
Policija je u četvrtak uveče odmah blokirala prilaze zatvoru i u mraku tragala za tragovima koje je ubica za sobom ostavio.
– Tom prilikom pronađen je tronožac sakriven u šiblju, za koji se sumnja da je korišćen kao držač za snajper. Tronožac će biti upućen na vještačenje – tvrdi za crnogorske medije izvor uključen u istragu i dodaje da je u istragu uključeno i Specijalno državno tužilaštvo.
Ubijeni Đurić prebačen je na poluotvoreno odjeljenje spuškog zatvora prije nekoliko mjeseci, iako nije smio biti na tom odjeljenju jer se znalo da mu je bezbjednost ugrožena.
Inače, početkom mjeseca u Kotoru su raznesena dvojica članova ovog klana napravom koja do sada nije viđena na ovim prostorima.