Published On: Pet, srp 29th, 2016

LIK SE BOJI ERDOGANA Evo kakva će biti sudbina teroriste uhićenog u Omišu

Nakon što je u utorak poslijepodne u zaleđu Omiša uhićen Murat Catulay po Interpolovoj tjeralici koju je raspisala Turska za terorizam i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji TIKKO, vojnom krilu turske Komunističke partije, njegovu obranu preuzeo je zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić koji je dosad branio uhićene Kurde u Hrvatskoj, a koji je za tportal ukratko objasnio pravni postupak koji slijedi

Kako je za tportal kazao Mišić, prema njegovim saznanjima Turskaputem svojeg veleposlanstva u Zagrebu još nije uputila zahtjev za izručenjem, a koji Catulaya, kako kaže, očekuje s obzirom na već ustaljenu praksu turskog pravosuđa koje za državljane Turske optužene za teška kaznena djela u pravilu zahtijeva izručenje.

Odvjetnik podsjeća kako je istražni sudac splitskog Županijskog sudaza 52-godišnjeg Catulaya odredio jamčevinu od 50 tisuća eura, što znači da bi uhićeni postupak izručenja mogao čekati na slobodi, ako odluka postane pravomoćna. Ako ga puste na slobodu, oduzet će mu putovnicu i zabraniti napuštanje boravišta na teritoriju RH.

Mišić također ističe kako će njegov prvi korak biti upućivanje žalbe na odluku o visini jamčevine, nakon čega slijedi pravna bitka. Inače, zagrebački odvjetnik već je u nekoliko navrata branio Kurdeuhićene u Hrvatskoj, a dosad nijedan nije izručen Turskoj.

Podsjetimo, Catulay je s njemačkom putovnicom stigao u Hrvatsku na ljetovanje s obitelji prošlog vikenda. Živi i radi već dulje u Njemačkoj u Kölnu, a svake godine njegova je obitelj putovala na ljetovanje u druge države i dosad nisu imali nikakvih problema.

Tijekom uhićenja nije pružao otpor, niti je kod njega nađeno što oružja te se i sam iznenadio uhićenjem. Turska ga pak sumnjiči za protudržavno djelovanje i terorističke akcije s početka stoljeća, a za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret predviđen je doživotni zatvor.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>