Published On: Thu, Jul 13th, 2017

LIJEPO JE DA GA SE BAREM NETKO SJETI: Oručevićeva nagrada Stjepanu zato što je Mesić

Međunarodna nagrada Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, „Mostar Peace Connection 2017“, biće ove godine dodijeljena i Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Republike Hrvatske.

Nagrada će biti uručena na posebnoj svečanosti u Mostaru, u petak, 14. jula u 21:00 sati, na terasi restorana „Labirint“, pokraj Starog mosta, u historijskoj jezgri grada.

Centar za mir ove godine dodjeljuje svoju nagradu gospodinu Stjepanu Mesiću, za njegov dugogodišnji, lični angažman na uspostavljanju i izgradnji mira i međunarodne saradnje sa ciljem prevazilaženja kriza u regiji jugoiostočne Evrope. Nagrada se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je Grad Mostar bio svjedokom na kraju dvadesetoga stoljeća.

Iste večeri, u sklopu svečanosti kojima Centar za mir obilježava 16 godina rada, biće dodijeljene i nagrade „Mimar mira“ jednom broju pojedinaca, za istaknut doprinos u izgradnji mira, suživota i obnove međunacionalnog povjerenja i saradnje.

Podsjećamo, na dan otvaranja Starog mosta, 23.jula 2004. godine, tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću uručena je Plaketa Predsjedništva BiH za doprinos Republike Hrvatske u obnovi Starog mosta.

most3

Plakete Predsjedništva BIH za doprinos obnovi Starog mosta su uručene su tada i predstavnicima Svjetske Banke, Republike Italije, Kraljevine Holandije, Razvojne banke Vijeća Evrope, Republike Hrvatske, Republike Francuske, Republike Turske, UNESCO, Fondacije Aga Khan, Istraživačkom centru za islamsku umjetnost i arhitekturu, WMF-a te bivšem gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću.

most2

(Vijesti.ba)