Published On: Ned, svi 26th, 2013

Sljedećeg tjedna natječaj za dodjelu sredstava Hrvatima u BiH

Vlada Republike Hrvatske sljedeći će tjedan raspisati javni natječaj za prikupljanje ponuda za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna RH. Kako doznajemo, u proračunu je predviđeno 20 milijuna kuna (5,16 milijuna maraka) za projekte od interesa za Hrvate u BiH. To je za pet milijuna kuna (1,29 milijuna maraka) više nego u prošlom programu.
Kapitalni projekti Uvjeti natječaja kao i sama provedba nisu se mijenjali, a osnovni kriterij je, kako su nam kazali iz Vlade RH, da zainteresirane udruge i pravne osobe moraju biti registrirane i djelovati na području BiH, svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu te zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u BiH. Odabir i bodovanje programa i projekata vršit će Povjerenstvo Vlade RH na čelu s potpredsjednikom Vlade RH Nevenom Mimicom te predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darijom Krstičević u suradnji i uz pomoć ministarstava nadležnih za predmetna područja, odnosno Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture te Ministarstva zdravlja.
Vlada RH na čelu sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem odlučila je prošle godine u potpunosti “promijeniti ploču” pa je formirala i posebnu Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje nego će i na terenu pratiti financirane programe i projekte.
Ranije su se tijekom HDZ-ovih vlada za raspodjelu novca pitali zastupnici iz dijaspore, novac se dijelio “šakom i kapom” često i po političkoj i prijateljskoj liniji, pa smo jedne godine izbrojali čak 420 udruga, pojedinaca, crkvi, samostana, kulturnih društava, uglavnom javnosti nepoznatih, koji su dobili čak 13 milijuna kuna, dok je, primjerice, za zdravstvo izdvojeno svega 1,85 milijuna kuna. Upitno je koliko su ta društva pokazala rezultate “u korist šire društvene zajednice”, što se traži u natječaju, a hrvatska javnost je doslovno vrištala jer se novcem hrvatskih poreznih obveznika “kupuju opanci i narodne nošnje u BiH, financiraju tamburaši, šargijaši ili sportski klubovi”.
Praćenje sredstava Za 15 milijuna kuna sredstava iz 2012. ukupno se prijavilo oko 900 projekata, a odabrano je 26 kapitalnih. Za programe i projekte iz područja kulture određeno je 3,408.000 kuna, programe i projekte iz područja obrazovanja i znanost 5,200.000 kuna, programe i projekte iz područja zdravstva 3,950.000 kuna, te za programe i projekte s ostalih područja 2,442.000 kuna. Isto se očekuje i ove godine. Posebno formirana Služba za provedbu natječaja i praćenje projekata trebala bi provoditi prošli natječaj i pratiti financirane programe i projekte, a otvorena je i mogućnost da se “dobitnici” i ove godine ponovno prijave na natječaj i dobiju novac, naravno, ako se projekt ocijeni uspješnim.
DL