Published On: Uto, lis 1st, 2019

LIJEPA VIJEST ZA INZKA I KORUMPIRANI DIO OHR-a: Jerki Ivankoviću-Lijanoviću smanjena kazna zatvora na sedam godina

Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića–Lijanovića, te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Od nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerka Ivankovića–Lijanovića bit će oduzeto 652.861,38 KM, a tom odlukom zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti u naredne dvije godine.

Ivanković–Lijanović je novinarima BIRN-a BiH rekao da još uvijek nije dobio službenu obavijest, te da odluku ne bi htio komentirati.

Žalba u dijelu presude za Stipu Šakića je odbijena, te je on pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 18.000 KM.

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Tuzli 2018. godine, Ivanković – Lijanović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju devet godina za počinjenje krivičnih djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je Stipi Šakiću za počinjenje ovih djela određena kazna od jedne godine zatvora i novčana kazna u iznosu 18.000 konvertibilnih maraka (KM).

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam osoba je u Sudu BiH u toku obnovljeni postupak nakon što je ukinuta prvostupanjska presuda kojom su zbog organiziranog kriminala, pranje novca, porezne utaje te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava osuđeni na ukupno na 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Tom presudom je Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 (KM), Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Istom odlukom, firma “Farmer” je novčano kažnjena iznosom 800.000 KM, “Farmko” dva milijuna maraka, a “Optimum” 200.000 KM, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbe Obrane te ukinulo presudu i naložilo novo suđenje.

Utješna je nagrada za žrtve Lijanovićevih hladnjača, danas mrtve ljude, što je Lijanović na kraju zakonski odgovarao. Neke stvari koje je činio nikad neće ugledati svijetlo pravde. Al tako je to u Inzkovom kalifatu.

Povodom ovog događaja pisali smo pismo i OHR-u:

Upit

PoskokOnline  1. listopada 2019. u 15:09
Prima: sarajevo.rd@ohr.int
Poštovani, Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora Jerki Lijanoviću Ivankoviću, sa 9 na 7 godina.

Za potrebe našeg teksta molimo da nam odgovorite:

1. Hoće li OHR tim povodom organizirati nekakvu proslavu, banket ili slavlje za građane FBIH?

2. Glede borbe protiv korupcije, smatra li se OHR suodgovornim za činjenicu da je upravo Valentin Inzko godinama bio politički pokrovitelj Jerka Lijanovića u njegovom uspinjanju u neustavnu vlast FBIH?
3. Jasno nam je da Inzko prezire hrvatski i srpski narod u FBIH, no Lijanović je opljačkao i bošnjačkog seljaka i privrednika. Hoće li dio svoje plaće Valentin Inzko usmjeriti u obeštećenje bošnjačkčih seljaka i privrednika ili im barem uputiti ispriku?
4. Kada Valentin Inzko planira na nebo, i boji li se neba, pošto se više puta izjasnio kao katolik?

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare