LIJEPA GESTA NEUSTAVNOG MINISTARSTVA: Po 650 KM najboljim učenicima. U entitetu prekucanih diploma i lažiranih CV-a

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti dodijelilo je diplome i novčane nagrade za 60 najboljih učenika iz Federacije Bosne i Hercegovine. Nagrađeni su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona koje su predložila resorna kantonalna ministarstva.

Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.

Nagrade im je uručio federalni premijer Fadil Novalić na ceremoniji održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Priznanja je dobilo i 57 škola čiji je udio u uspjehu nagrađenih učenika nesumnjiv ne samo kad je riječ o redovnoj nastavi već i o mnogobrojnim natjecanjima učenika u raznim oblastima i na različitim razinama.

Premijer Federacije BiH je poručio nagrađenima da je znanje nešto što im nikada nitko ne može oduzeti.

”Znati stjecati znanje i prenositi ga drugima, jedna je od najvećih sposobnosti. Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici”, poručio je i napomenuo da su prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir uzimane i njihove socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka, kako je naveo.

Nagrađeni učenici - Po 650 KM najboljim učenicima tamo gdje znanje ne vrijedi ništa

Pomoćnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić također se obratila dobitnicima i naglasila da se današnjim događajem revitalizira, vraća sjaj nekadašnjoj manifestaciji “Znanjem u budućnost”.

”Manifestaciju posvećujemo duhovnim vitezovima našeg društva – vama, najboljim učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH i vašim nastavnicima koji su spoznali suštinu izreke da ‘um nije posuda koju treba napuniti nego vatra koju treba zapaliti”’, rekla je, između ostalog, Bandić i dodala da znanje treba postaviti na pijedestal društva.

 - Po 650 KM najboljim učenicima tamo gdje znanje ne vrijedi ništa

Foto: Fena /