Published On: Mon, Apr 9th, 2018

LIJEP PRIMJER SUŽIVOTA I TOLERANCIJE: Hrvat Sejfudin na čelu Bošnjačkog pokreta otpora u Srpskoj

Hrvat, Sejfudin Tokić, koji je na dokazivanju svog hrvatskog bića i pripadnosti hrvatskom narodu i kulturi, tako stekao i hrvatsku putovnicu, inače predsjednik Bošnjačkog pokreta i član Koordinacionog odbora koalicije “Zajedno za BiH” zbog  učestalog sukobljavanja u medijiskim nastupima predstavnika različitih političkih stranaka bošnjačkog naroda u RS-u dao je sljedeću izjavu za javnost. Zanimljivo je, izjava nije napisana na hrvatskom jeziku premda je prilikom predavanja zamolbe da mu se odobri hrvatsko državljanstvo, državi Hrvatskoj, tvrdio da se koristi maternjim jezikom. Hrvatskim.
Hrvatska još nije oduzela državljanstvo Tokiću. Iako su zapaženi njegovi brojni istupi u BIH u kojima koristi ne baš govor ljubavi prema RH predsjednici, ili prema hrvatskom narodu u BIH.

Tokićeva izjava:

“Prestojeći oktobarski Izbori predstavljaju možda i posljednju šansu da se bošnjački narod u ovom dijelu BiH afirmiše kao relevantan politički faktor sa legitimnim predstavnicima vlastitog naroda u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti u ovom dijelu BiH. Većina postojećih predstavnika bošnjačkog naroda naročito ministri u Vladi RS, neki zastupnici u Narodnoj skupštini RS te sudije i tužioci u pravosuđu više su u funkciji negiranja ustavno-pravnog sistema države BiH i secesionističkih ciljeva Dodikove oligarhije nego legalnog i legitimnog djelovanja i predstavljanja vlastitog naroda u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. U takvoj političkoj situaciji drastične diskriminacije nesrpskog stanovnitva sa svim elementima nasilne pravoslavizacije i srbizacije jedini adekvatan odgovor je jedinstveno političko djelovanje u predizbornom i postizbornom periodu u okviru koalicije “Zajedno za BiH”. Bošnjački pokret poziva sve organizacije bošnjačkog naroda i prominentne pojedince iz sfere političkog, akademskog, vjerskog i kulturnog života da kroz adekvatnu formu pristupe ili djeluju unutar koalicije “Zajedno” kako bi pozicija bošnjačkog naroda u ovom dijelu BiH iz ponižavajućeg obespravljenog položaja bila dovedena na nivo normalnog dostojanstvenog života. Na predstojećim oktobarskim Izborima svi oni koji djeluju u ime bošnjačkog naroda na teritoriji manjeg bh. entiteta, ne smiju dozvoliti da našem narodu drugi biraju predstavnike niti da bošnjačkim glasovima budu izabrani pripadnici-predstavnici drugih naroda.”.