Published On: Uto, svi 4th, 2021

Lijek za Alzheimerovu bolest u dvije žličice kokosova ulja dnevno

Osobe koje je demencija totalno onesposobila za samostalan život, koje se više nisu mogle same kupati, odijevati ili jesti, danas su opet samostalne. Lijek su pronašli u žličici kokosovog ulja koje pomiješano s hranom treba uzimati ujutro i navečer.

Kieran Clarke, profesor fiziološke biokemije na Sveučilištu Oxford i voditelj Cardiac Metabolism Research Groupa, vjeruje da kokosovo ulje i tvari sličnog sastava mogu pospješiti dotok energije u mozak. Naime, on svjedoči o slučajevima uznapredovalog stupnja Alzheimerove bolesti kod kojih je terapija kokosovim uljem, dvije žličice dnevno, povratila moždane sposobnosti.

Liječnici su skeptični da je obično biljno ulje lijek, no iz SAD-a stiže na stotine potvrda da kokosovo ulje djeluje ljekovito. Profesor Clarke priznaje da izvještaji o poboljšanju nisu znanstveni dokaz da postoji uzročno-posljedična veza između kokosovog ulja i oporavka, ali smatra da kokosovo ulje može poboljšati dotok energije u mozak.

U većini slučajeva mozak koristi glukozu iz ugljikohidrata i tako dobiva energiju, no ako to nije na raspolaganju, stanice mozga koriste energiju iz masnih zaliha. Ova energija dolazi u obliku malih molekula koje se nazivaju ketoni.

Profesor Clarke objašnjava: ‘Kokosovo ulje bogato je posebnom vrstom masnoće od koje naše tijelo može napraviti više ketona, odnosno ‘hrane za mozak’. Ove masnoće se nazivaju srednjolančani trigliceridi i uglavnom ih nema u mastima koje obično jedemo.’

No zašto ketoni pomažu mozgu? Znanstvenici misle da je Alzheimerova bolest, zapravo, oblik dijabetesa koji zahvaća mozak. I kao što dijabetičari imaju problema s glukozom i inzulinom, oboljeli od Alzheimerove bolesti ne dobivaju dovoljno glukoze u stanicama mozga koja bi im dala dovoljno energije za stvaranje nove memorije i bistro razmišljanje. Da je ova teorija možda istinita, pokazuje i činjenica da oboljeli od dijabetesa imaju tri puta veće šanse oboljeti i od Alzheimerove bolesti.

Postoje dokazi da mozak oboljelih od Alzheimerove bolesti postaje otporan na inzulin. A to je katastrofalno jer inzulin regulira procese u mozgu koji su ključni za pamćenje.

Postoje li nezgodne nuspojave?

Masnoće iz kokosovog ulja, unose li se u velikim količinama, mogu biti štetne za srce, tako da bi bilo mudro redovito kontrolirati kolesterol i trigliceride ukoliko ga redovno uzimate. Veće količine kod nekih mogu izazvati i proljev. Ipak, kod većine ljudi neće izazvati štetne posljedice, a nekima možda i pomogne, poručuju liječnici, koji priznaju da ovu vezu treba detaljnije istražiti.