Lijek koji se pije u BiH opasan po život, iz Amerike i Britanije stižu dramatična upozorenja

Ako ste upravo kupili kutiju lijeka Diklofenak, jer vas bole leđa, bolje da ga ne pijete na svoju ruku! U suprotnom, riskirate zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe.

U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojna klinička istraživanja.

Bolovi u leđima 

Sporni lijek se izdaje i u ljekarnama širom Bosne i Hercegovine, a građani ga kupuju u velikim količinama.

Upravo je za ovaj lijek, još prije dvije godine, objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenju krvnih žila.

I pored upozorenja, liječnici ga redovno izdaju pacijentima koji se žale na bolove u leđima.

Ono što je pozitivno u odnosu na zemlje regije, konkretno mislimo na Srbiju i Hrvatsku, za razliku od tih država, lijek Diklofenak se u BiH izdaje na liječnički recept.

Lijek Diklofenak u BiH se ne može kupiti bez liječničkog recepta. Nadležni bi se trebali ponovo baviti ispitivanjem lijeka, kako bi se točno utvrdilo u koliko slučajeva je neželjen utjecaj izražen. On se, kod nas u ljekarnoj uredno izdaje na liječnički recept, ali nadležni su ti koji trebaju donijeti odluku je li ovaj lijek treba ukinuti ili zabraniti“, kazali nam u jednoj sarajevskoj ljekarnoj kada smo se informirali na koji način pacijenti mogu doći do spornog lijeka.

Portal Avaz.ba kontaktirao je i nadležne. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH su kazali da je Diklofenak nesteroidni antiinflamatorni lijek, koji se koristi za sprječavanje bola.

Pripada starijoj generaciji ove grupe lijekova.

Za kardiovaskularni rizik Diklofenaka, i ostalih nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, posebno onih novijih koji pripadaju COX-2 selektivnim inhibitorima, zna se već desetak godina u BiH, ali i svijetu“, kazala je za Avaz.ba mr. sci. Biljana Tubić, pomoćnica direktora Sektora za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Brojni rizici 

Na ovaj lijek upozoravala je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Nedugo zatim, poslije njih, britanski stručnjaci su tražili da se upotreba ovog lijeka zabrani jer su u studiji dokazali da za skoro 50 posto povećava rizik od infarkta i šloga, dok je u srpnju studijom utvrđeno da postoji za 50 posto veći rizik za zastoj srca.

Zbog navedenog rizika, ovi lijekovi u BiH imaju režim izdavanja uz liječnički recept i preporučuju se za akutnu (kratkotrajnu) primjenu s ciljem ublažavanja bola. Dakle, njihova dugotrajna primjena se ne preporučuje“, dodala je Tubić.

more recommended stories