Published On: Wed, Jun 19th, 2013

Liječnica osuđena na tri godine zatvora

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu dr. Amili Cvijetić-Koldžo presuđeno je tri godine zatvora, doznaje Agencija Fena u tom sudu.

Prilikom prvostupanjske presude, kada su u Kantonalnom sudu u Sarajevu 1. veljače prošle godine ovoj doktorici dosuđene tri i po godine, rečeno je da se radi o prvom slučaju u kojem je za spomenuto krivično djelo izrečena osuđujuća presuda, odnosno o presedanu u praksi Kantonalnog suda.

U prvostupanjskom postupku, dr. Cvijetić-Koldžo proglašena je krivom za djelo protiv zdravlja ljudi a u vezi s nesavjesnim liječenjem, koje je uzrokovalo smrt pacijentice Svjetlane Zukić 17. kolovoza 2007. godine.

Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo, kao zaposlenica u Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sredinom srpnja 2007. godine je kod pacijentice Zukić primijenila tzv. epiduralnu analgeziju da bi joj omogućila bezbolan porođaj, nakon čega je došlo do probijanja ovojnice kičmenog stuba.

Prema inkriminacijama koje je Kantonalni sud smatrao dokazanim, Zukić je otpuštena s Klinike za ginekologiju i akušerstvo na kućno liječenje iako je zbog spomenute komplikacije morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata.

Cvijetić-Koldžo je potom u više navrata samoinicijativno liječila pacijenticu u njenom stanu, bez konsultacije s nadređenima i liječnicima drugih specijalnosti te primjenjivala neprikladna sredstva i metode liječenja.

Primala je pacijenticu u vrijeme dežurstva na klinici te joj davala tzv. krvnu zakrpu i otpuštala je kući usprkos tegobama i pogoršanju zdravstvenog stanja kod pacijentice kojoj je bio potreban bolnički tretman, rečeno je tijekom postupka.

Kako je rečeno Feni, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je zadovoljno ovom drugostupanjskom presudom.