Published On: Ned, ožu 10th, 2013

LIJANOVOM MULCU KONAČNO STATI U KRAJ: Poljoprivrednici najavljuju blokade svih institucija

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH ne prihvaća predloženi program za 2013. godinu koji je pripremilo Federalnog ministarstva poljoprivrede točnije ministarstva  za bogaćenje klana Lijanović i vraćanje Lijanovićevih kredita Hypo alpe adria mafiji.
Razlozi za odbijanje su, prije svega, to “da će se od ukupno planiranih sredstava za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u 2013.godini moći isplatiti samo 50% proizvodnji ( npr. mlijeko za samo prvih 6 mjeseci).
Na osnovu prijedloga Programa ministarstva, preostale neisplaćene podrške za kapitalne investicije iz 2010 i 2011.godine (koje su inače bile nezakonite i netransparentne) bit će isplaćene tek 2015. godine. Samo po ovom osnovu iznos duga je preko 20. milijuna KM.
Novčana podrška za kapitalne investicije koje su bile u 2012. godini i investicije kojih će sigurno biti u 2013. godini nisu uopće predviđene Programom za 2013.godinu,(pošto se poljoprivrednici neće odreći poticaja za kapitalna ulaganja za 2012/2013. napraviti će se još duga 50 mil. KM)
Ovakva politika federalnog ministra će poljoprivredu vratiti toliko unazad da se više neće moći oporaviti ni za narednih 10 godina, a Federalni Proračun će zadužiti do kraja mandatnog perioda za najmanje 140 milijuna KM. (već dug za 2013.godinu iznosi preko 37 milijuna KM)
Ovo je nastavak pljačke iz 2012 godine kojoj se ne vidi kraj i ovo je plansko uništavanje domaće proizvodnje radi osobnih interesa ministra, ako vlada usvoji ovakav program Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBIH će smatrati da je cijela Vlada suučesnik u pljački novaca predviđenih za poljoprivredu.
Isto tako, ukoliko Vlada usvoji ovakav kriminalni program ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBIH će pozvati sve poljoprivrednike na masovne prosvjede i blokade svih institucija FBIH, stoji u priopćenju Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH.