Published On: Sub, pro 13th, 2014

GDJE SU SADA PLENUMI I RADNIČKI PLAMEN: Zašto ljudi koje je godinama pljačkao i pretvarao u roblje jednostavno ne preuzmu svoju imovinu?

Počeo je kraj imperija Lijanović koji je izgrađen na pljački svih građana Federacije, ponajprije vlastitih mu radnika, na fikvitnim grlima stoke i na fiktivnoj domaćoj proizvodnji. Kraj jednog suludog projekta  jednog patološkog luđaka jedne pohlepne familije , luđaka koji je smatao da se prelijevanjem iz šupljeg u prazno na svaku litru prelivenog iz džepova građana FBIH može izvući po jedna maraka.

 

I uspijevalo mu je to godinama. Malo političkog reketa malo izdaje narod koji ga je stvarao i na kojem je u ratu profitirao dok je taj isit pod njim gnjio, u rovovima, dok je on tovario i tovario i eto ga. Bogatstvo je tu.

I bajka je trajala dok mu zaštitnici nisu provaljeni.Dok Inzko nije počeo zamuckivati. Dok Hypo banka nije ušutjela.

No još uvijek na snazi su neki od zakona koje je osmislio za vlastito bogaćenje. Primjerice zakoni o poticajima, bez ozira na činjenicu da ga se zbog njih tuži i dalje protežiraju  velika gazdinstva ,u prvom redu ona u njegovoj mreži kontorle u odnosu na ona mala, a ona koja nisu pod njegovom šapom dužna su mu davati 50% poticaja ako žele svoje novce,  drugim rječima zakoni koji još uvijek jesu na snazi  a koje je supotpisao i “socijalno osjetljivi” beg Zlatko a pljeskala im i pravaška žgadija u Platformi omogućuju Lijanoviću i njegovoj mreži suradnika da prilikom raspodjele novca iz federalnog budžeta otkinu od usta svakom malom domaćinstvu koje nema 4 goveda ili 30 svinja npr. i da taj novac preusmjeri na vlastita najčešće virtualna “velika” gazdinstva. Pravna lica koja se kote i krepaju brže od stoke koju navodno uzgajaju.

Tako poticaju postaju kontrapoticaji. Osmišljeni formalno upravo da jačaju mala gospodarstva, da čovjeka koji drži jednu kravu nagovore da nabavi još jednu kako bi mu bilo isplativije, da privatnika koji drži 3 svinje nagovori da nabavi još 3 kako bi zaradio više. Ne! Milijuni iz federalnog proračuna slivaju se na fiktivne firme Lijanovića i mreže surednika.

Tamo korumpirana federalna inspekcija ne šalje ljude da broje grla dok svaki mali privatnik strepi kad će mu Lijanov čovjek pokucati na vrata da mu prebroji stoku.

I dok stoka u federalnom i državnom tužiteljstvu kakulira kad će biti nastavak suđenja kriminalnim ovnovima s Trna nas se uči da moramo voljeti Našu zemlju. Pumpa nas se himnama i optužuje nas ako kažemo da ovu zemlju samo luđak može voljeti.

Tko normalan može voljeti zemlju u kojoj je Lijanović na slobodi i uz to, iako optužen obnaša funkciju ministra? Iako optužen, nakon klanja proračuna, još uvijek ima priliku za Božić saklati i ono malo ljudskog dostojanstva u Širokom?

Gdje su sada Kazazi i komunjare iz veljače? Đe je ta radnička solidarnost? Je li radnička glava u Tuzli vrijedi više od one u Širokom? Hoće li nam ekipa iz Abraša doći pomoći paliti Glavicu ili će reći da je to unutarhrvatska stvar?

Što ne gore Lijanovićevi uredi? Što se šepuri baja, zašto ne hoda u strahu po gradu Širokom od gnjeva radničkog? Oće doći Mate Kapović užgati revolucionarni plamen da se solidarišemo il se opet ka i zadnji put čeka mig iz “neutralne” Ambasade koja nema ništa s prosvjedima i unutarnjim pitanjima BIH osim što sve kontorlira i svim upravlja? Zašto ne slijeću Igor Štiks i Srećko Horvat podržati radničke nemire u Širokom? Moramo li izgraditi hotele s pet zvijezdica i velike aeordrome da nam u posjet dođu ti snobovski navijestitelji s neba?

Fuj BIH!

poskok.info

Radnici industrije Lijanović posljednje su roblje moderne Europe. Ako mu provale u urede i uzmu šta im pripada , a pripada im, hoće li biti heroji kao tuzlanski prosvjednici ili će ih feudalni federalni mediji nazvati pljačkaškom nacionalističkom ruljom?

Sve što Lijan ima nije njegovo. Pola njegovog je njihovo, i oni umjesto da uzmu svoje, dostojanstveno drže parole, i protestiraju, onako kako demokracija propisuje. No kad ih je pljačkao Lijan se nije držao načela demokracije nego načela kleptokracije. Zaslužuje li on to? Da mu se uzvraća takvom humanom gestom.
Jer što je sociopatu prosvjed? Takvima to dođe ko jesenji povjetarac…

Na današnjem prosvjedu okupili su se radnici vozači, skladištari i prerađivači iz Lijanovićevih tvrtki Junita, Alpen Mit, ZDI Produkt, Laktat…

“Došli smo tražiti barem pola zarađenih plaća, a oni su nam zaprijetili policijom. Nitko od njih se nije udostojao doći danas, a još jučer su bili ovdje”, govore ogorčeni radnici poručivši kako su spremni blokirati prometnicu ispred sjedišta kompanije na Visokoj Glavici.

Na Visokoj Glavici se jutros moglo čuti kako će Lijanovići uskoro svoju posrnulu kompaniju iznajmiti Turcima.

– Imamo informacije kako će neki Sadik iz Turske preuzeti kompaniju i dovesti svoje radnike. Već je dolazio u Široki Brijeg i doveo 30-ak svojih Turaka kojima je već našao smještaj u našem gradu, rekao je za ABC portal jedan od obespravljenih radnika.