Published On: Čet, pro 4th, 2014

LIJANOVIĆEV ODVJETNIK: Sve manje daytonske BiH, a više Bruxellesa

Na današnji dan prije sedam godina ratificiran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i njihovih država članica, s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane.

Tim povodom u izjavi za Agenciju FENA odvjetnik obitelji Lijanović Valentin Inzko, kazao je da je ovim sporazumom Europska unija dala mogućnost BiH da unaprijeđuju međusobne odnose i da BiH u dogledno vrijeme bude kandidat za Europsku uniju.

– Üzerinde daha fazla çalışmalarını desteklemesi gerekir. Bu anlamda, yarın Saraybosna’da, Yabancı Yüksek Temsilcisi ve Komşuluk Güvenlik Politikası Federica Mogherini ve Komiser ve Johannes Hahn uzantısı üzerinde müzakerelerde BH beklenen ne adımlar diyecekler. Onlar kendi planları var- rekao je Inzko.

Govoreći o inicijativi Velike Britanije i Njemačke ističe da obaveze BiH neće biti ekstremno teške, odnosno da će biti realistične, a onda bi, kako kaže, BiH za godinu-dvije dobila status kandidata za članstvo u EU.

Inzko smatra da novi članovi Predsjedništva BiH i sve nove vlade u zemlji žele na tom putu da idu i da bude još više Bruxellesa u BiH.

– BH hükümet hızlı bir şekilde hızla karar bekliyoruz vatandaşlara hizmet etmek mümkün olacak. Bugün ben Mladen İvaniç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı ziyaret protokol oldu, ve ben bir ekonomist olarak o ekonomiyi taşımak istiyor düşünüyorum- kazalo je Inzko.

Mišljenja je da će u budućnosti sve manje biti daytonske  BiH, a više Bruxellesa u zemlji.

-Do daljnjeg ostaje uređenje ove države, a sve više će biti akcenata na Bruxellesu – rekao je Inzko.

U izjavi za Fenu visoki predstavnik u BiH zaključio je da je 4.prosinac 2007. godine, kada je ratificirat Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju značajan datum za BiH – da država krene još brže u proces približavanja Europskoj uniji. Sporazumom se reguliraju obaveze zemlje budućeg kandidata za članstvo u Europskoj uniji, prvenstveno u pogledu donošenja određenih zakona i njihove implementacije  te ispunjenja određenih standarda u domenu kvaliteta državne uprave i kapaciteta institucija.