Published On: Tue, Aug 6th, 2013

PRIJE ZATVORA INZKO ĐETIĆ IMA ZADNJU ŽELJU: Uputit ćemo inicijativu za ukidanje županija

Jerko Ivanković – Lijanović najavio je da će narednih dana Vladi FBiH uputiti inicijativu o ukidanju županija, kako bi se napravila neophodna ušteda od 500 milijuna KM i dugoročno osigurala financijska stabilnost FBiH.

On je ocijenio da sredstva za federalni proračun za narednu godinu nisu problem, jer javne institucije imaju na štednji u komercijalnim bankama više od milijardu KM, ali da je ukidanje županija jedna od ključnih mjera koja se mora provesti kako bi se napravila ušteda i osigurala stabilnost u funkcioniranjuFBiH.

“S aspekta likvidnosti stanje trenutno nije zabrinjavajuće, jer javna poduzeća i ustanove imaju na štednji više od milijardu KM i u svakom trenutku mogu kupiti obveznice Vlade FBiH i imati stabilnu likvidnost. Ali, to mogu napraviti za godinu ili dvije, a do tada moramo ukinuti županije i tako napraviti uštedu”, rekao je Lijanović Srni.

On je ocijenio da će problema biti sa aspekta velike prezaduženosti i potrošnje, te izrazio očekivanje da će već početkom rujna započeti razgovori o proračunu FBiH za narednu godinu.

(Srna)