Published On: Uto, sij 15th, 2013

Lijanović platio 10.000 KM za iscenirane prosvjede?!

SARAJEVO – Udruženje poljoprivrednika Razvitak ograđuje se od svih događanja u ponedjeljak ispred sjedišta Federalnog ministastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i smatra da su ona iscenirana od pojedinih političkih stranaka i mešetara u poljoprivredi, Koordinacije poljoprivrednih udruženja i Seljačkog saveza FBiH.
 
U Udruženju Razvitak smatraju kako je ponašanje svih sudionika prosvjeda bilo neprimjereno i da nema veze sa zaštitom poljoprivrednih proizvođača i domaće proizvodnje.
– Još jednom se pokazalo da pojednici iz Koordinacije udruženja i Seljačkog saveza koriste ime poljoprivrednika kako bi potrošili milijune maraka na razne podrške za rad tih koordinacija, saveza i zadruga, umjesto da se ti milijuni troše za poticanje poljoprivredne proizvodnje. Gdje su potrošeni milijuni koji su dosad stigli na račune zadruga za podršku i razvoj, kaže se se u priopćenju Udruženja poljoprivrednika Razvitak.
Udruženje navodi kako imaju provjerenu informaciju da je u proteklih nekoliko dana i Federalno ministarstvo odobrilo 10.000 KM za organiziranje isceniranih prosvjeda.
Seljački savez i njihova koordinacija na prosvjed su došli sa svega pedesetak ljudi, a, kako ističu iz Razvitka, za 10.000 KM trebalo je stići najmanje deset autobusa.
Podsjećamo, u prosvjedima ispred federalne Vlade, došlo je umalo do fizičkog obračuna dvaju ‘struja’ poljoprivrednika. Jedni druge optužuju da si igrači ministra Jerke Ivankovića Lijanovića.
Nakon prosvjeda, priopćeno je kako slijedi krivična prijava protiv Lijanovića, ali i da se koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza ograđuje od sporazuma Lijanovića koji se sastao s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i to predsjednikom Udruge poljoprivrednika u BiH Mirom Pejićem i Savezom Federalnih udruženja poljoprivrednih proizvođača Avdom Muslimovićem.
U toj udruzi tvrde kako je to obični igrokaz ministra i njegovih plaćenika te traže od premijera FBIH i čitave vlade kao i od odbora za poljoprivredu oba doma parlamenta FBIH da ne prihvate Lijanovićev Program poticaja za poljoprivredu za 2013. godinu.
-Sva Federalna udruženja i Savezi ostaju pri stavu da ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva treba dati ostavku ili biti smjenjen hitno odnosno odmah!, naveli su poljoprivrednici.
Javnost ne treba podsjećati da se nad poljoprivredom u Federaciji, koja je na sve nižim granama, nadvio i skandal s dodjelom poticaja zbog kojih Lijanovića provjerava Federalna uprava policije kao i trošenje novca za kampanju kojom je ministar ”okupirao” sve reklamne panoe.
Upravo zbog kampanje o kupovini domaćih proizvoda, Lijanovića je kaznilo Središnje izborno povjerenstvo uz obrazloženje da je kampanju iskoristio za osobnu promidžbu kao i promidžbu stranke. Kazna od 10.000 KM je simbolična ukoliko s euzme u obzir da je, prema navodima nekih medija, Lijanović u kampanju utrošio dva milijuna KM.

bitno.ba | R.I.